Jak wiecie kocham czekoladę. To najlepszy lek na wszystko i doskonały towarzysz w każdej chwili (no może poza pobytem na plaży ;) I doskonale pamiętam to uczucie, kiedy czekolada była na czarnej liście produktów zakazanych. Ale od czego są książki kucharskie, eksperymenty i wyobraźnia. Czekoladę sami możemy przygotować w domu. Zdrowa i pyszna. Do jej przygotowania możemy wykorzystać różne dodatki, takie jak np. rodzynki, orzechy, żurawina i inne, które lubimy.
Domowa czekolada
Składniki:
1) 120
g stałego oleju kokosowego
2) 80
g ksylitolu
3) 2
łyżki syropu klonowego
4) 25
g ciemnego kakao
5)
miąższ z połowy laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu
6)
bakalie, np. żurawina, orzechy, rodzynki, pistacje
Sposób przygotowania:
1. W
garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego ksylitol i syrop klonowy,
następnie kakao i miąższ z połowy laski wanilii lub aromat. Chwilę podgrzewamy
cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej
masy. Na koniec dodajemy bakalie.
2.
Masę przelewamy do foremek i ostudzoną wstawiamy do zamrażarki na pół godziny.
Potem przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
![]() |
Komentarze
Prześlij komentarz