Domowa czekolada

Jak wiecie kocham czekoladę. To najlepszy lek na wszystko i doskonały towarzysz w każdej chwili (no może poza pobytem na plaży ;) I doskonale pamiętam to uczucie, kiedy czekolada była na czarnej liście produktów zakazanych. Ale od czego są książki kucharskie, eksperymenty i wyobraźnia. Czekoladę sami możemy przygotować w domu. Zdrowa i pyszna. Do jej przygotowania możemy wykorzystać różne dodatki, takie jak np. rodzynki, orzechy, żurawina i inne, które lubimy. 



Domowa czekolada
Składniki:
1) 120 g stałego oleju kokosowego
2) 80 g ksylitolu
3) 2 łyżki syropu klonowego
4) 25 g ciemnego kakao
5) miąższ z połowy laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu
6) bakalie, np. żurawina, orzechy, rodzynki, pistacje
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego ksylitol i syrop klonowy, następnie kakao i miąższ z połowy laski wanilii lub aromat. Chwilę podgrzewamy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy bakalie.
2. Masę przelewamy do foremek i ostudzoną wstawiamy do zamrażarki na pół godziny. Potem przechowujemy w lodówce. 
Smacznego!



Komentarze