Talarki ziemniaczane smażone z warzywami i serem

Dziś pyszne i proste danie, które można przygotować w kilka chwil, czyli talarki ziemniaczane smażone z warzywami i serem żółtym. Może to być zarówno dodatek do jakiegoś dania głównego, jak i jako samodzielna potrawa. Składniki są przykładowe, bo danie to można dowolnie modyfikować i dodawać takie składniki, jakie akurat mamy w lodówce, albo tak, jak mój Niejadek wybierać co poniektóre składniki .... ;)


Ziemniaczane talarki smażone z warzywami i serem
Składniki:
1)      6 średnich ziemniaków
2)      duża marchewka
3)      cebula
4)      mała papryka
5)      150 g wędzonego boczku lub kiełbasy
6)      ok. 150 g sera żółtego
7)      sól
8)      suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano)
9)      olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w paseczki, a boczek i ser żółty w kostkę. Następnie wszystko prócz boczku i sera żółtego smażymy na patelni na głębszym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodajemy boczek i wszystko posypujemy solą ziołową i suszonymi ziołami. Gdy ziemniaki i warzywa będą już usmażone dodajemy kostki sera żółtego i delikatnie wszystko mieszamy.
Smacznego!



Komentarze