Kurczak po azjatycku

Dziś proponuję Wam podróż kulinarną w kierunku Dalekiego Wschodu i przedstawiam przepis na kurczaka po azjatycku. Danie zdecydowanie dla miłośników podróży i pikantnych smaków (jak mój Smakosz), bowiem kurczak skąpał się w marynacie z sosu sojowego i sake, a towarzyszą mu w tym ostra papryczka chili i aromatyczny imbir. Takiego kurczaka najlepiej podać z ryżem, ale można też wykorzystać jako farsz do omletu.



Kurczak po azjatycku
Składniki:
1)      pierś kurczaka
2)      4 łyżki sake
3)      8 łyżek sosu sojowego
4)      łyżka mąki kukurydzianej
5)      2 marchewki
6)      Kawałek imbiru (ok. 1,5 - 2 cm)
7)      por
8)      2-3 ząbki czosnku
9)      2 papryczki chili
10)   3 łyżki oliwy chili
11)   olej do smażenia
12)   sezam
13)   natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1.     Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy sake i sos sojowy z łyżką mąki kukurydzianej.
2.    Sezam prażymy na suchej patelni.
3.     Pierś kurczaka kroimy w paski, wkładamy do marynaty i odstawiamy na pół godziny.
4.     Marchewkę kroimy w słupki, por i papryczkę chili w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach
5.     W woku rozgrzewamy olej,  przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy mięso wraz z marynatą. Smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę, papryczkę chili, por i imbir smażymy około 3-4 minut (tak, aby marchewka była średnio twarda). Po nałożeniu na talerz każdą porcję posypujemy prażonym sezamem i natką pietruszki.


Smacznego!



Omlet z kurczakiem po azjatycku z mieszanką orkisz, vermicelli, pomidory:




Komentarze