Dziś proponuję Wam podróż kulinarną w kierunku Dalekiego Wschodu i przedstawiam przepis na kurczaka po azjatycku. Danie zdecydowanie dla miłośników podróży i pikantnych smaków (jak mój Smakosz), bowiem kurczak skąpał się w marynacie z sosu sojowego i sake, a towarzyszą mu w tym ostra papryczka chili i aromatyczny imbir. Takiego kurczaka najlepiej podać z ryżem, ale można też wykorzystać jako farsz do omletu.
Kurczak po azjatycku
Składniki:
1) pierś
kurczaka
2) 4
łyżki sake
3) 8
łyżek sosu sojowego
4) łyżka
mąki kukurydzianej
5) 2
marchewki
6) Kawałek
imbiru (ok. 1,5 - 2 cm)
7) por
8) 2-3
ząbki czosnku
9) 2
papryczki chili
10) 3
łyżki oliwy chili
11) olej
do smażenia
12) sezam
13) natka
pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy
sake i sos sojowy z łyżką mąki kukurydzianej.
2. Sezam prażymy na suchej patelni.
3. Pierś kurczaka kroimy w paski, wkładamy do
marynaty i odstawiamy na pół godziny.
4. Marchewkę kroimy w słupki, por i papryczkę chili
w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach
5. W woku rozgrzewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy
mięso wraz z marynatą. Smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę,
papryczkę chili, por i imbir smażymy około 3-4 minut (tak, aby marchewka była
średnio twarda). Po nałożeniu na talerz każdą porcję posypujemy prażonym
sezamem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz