Świątecznie i romantycznie zarazem, czyli mazurek różany z konfiturą z płatków róży. Mój Smakosz jest miłośnikiem pączków z nadzieniem z róży, więc chciałam dobrze i przygotowałam mazurka różanego... ale cóż, w ocenie mojego Smakosza mazurek to nie pączki. I z tym dyskutować nie będę, bo pączki to pączki, a mazurek to mazurek. A człowiek się starał... :)
Mój różany mazurek jest słodki, pachnący, aromatyczny i zwiastuje nadejście pachnącego różami lata. Idealny deser na wielkanocny stół.
Mazurek różany
Składniki:
Ciasto:
1)
175 g mąki pszennej
2)
1 żółtko
3)
100 g masła
4)
25 g cukru pudru
5)
1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
1)
100 g serka mascarpone
2)
100 g białej czekolady
3)
100 g konfitury z płatków róży
4)
Kilka kropli różowego barwnika (opcjonalnie)
Dekoracja:
1)
Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę,
dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko
i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy
ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a
następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany
spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i
pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i
odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej konfiturę z płatków róż
i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Tak
przygotowany krem wykładamy na wystudzony spód mazurka i dekorujemy prażonymi
płatkami migdałów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz