Mazurek różany

Świątecznie i romantycznie zarazem, czyli mazurek różany z konfiturą z płatków róży. Mój Smakosz jest miłośnikiem pączków z nadzieniem z róży, więc chciałam dobrze i przygotowałam mazurka różanego... ale cóż, w ocenie mojego Smakosza mazurek to nie pączki. I z tym dyskutować nie będę, bo pączki to pączki, a mazurek to mazurek. A człowiek się starał... :)
Mój różany mazurek jest słodki, pachnący, aromatyczny i zwiastuje nadejście pachnącego różami lata. Idealny deser na wielkanocny stół.


Mazurek różany
Składniki:
Ciasto:
1)      175 g mąki pszennej
2)      1 żółtko
3)      100 g masła
4)      25 g cukru pudru
5)      1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
1)      100 g serka mascarpone
2)      100 g białej czekolady
3)      100 g konfitury z płatków róży
4)      Kilka kropli różowego barwnika (opcjonalnie)
Dekoracja:
1)      Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1.     Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2.    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
3.    Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
4.   Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej konfiturę z płatków róż i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony spód mazurka i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!






Komentarze