Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową

Pozostajemy w klimacie świątecznym, czyli jeszcze coś słodkiego typowego na wielkanocny stół. Tym razem chyba jeden z moich ulubionych mazurków. A dlaczego ulubiony? A bo ma w środku czekoladową chrupiącą warstwę, czyli mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową. Jest słodko, kolorowo, jest pysznie :)


Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową
Składniki:
Ciasto:
1)      175 g mąki pszennej
2)      1 żółtko
3)      100 g masła
4)      25 g cukru pudru
5)      1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
1)      100 g serka mascarpone
2)      3 łyżki konfitury wiśniowej
3)      3 łyżki nutelli
4)      3 sucharki
5)      4 łyżki czereśni z konfitury
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
3. Serek mascarpone mieszamy z konfiturą wiśniową.
4.Przygotowujemy czekoladową chrupkę: pokruszone sucharki rozdrabniamy blenderem i mieszamy z kremem czekoladowym
5. Na upieczony i wystudzony spód mazurka układamy czekoladową chrupkę, a na niej wiśniowy krem. Dekorujemy czereśniami z konfitury.

Smacznego!






Komentarze