Pozostajemy w klimacie świątecznym, czyli jeszcze coś słodkiego typowego na wielkanocny stół. Tym razem chyba jeden z moich ulubionych mazurków. A dlaczego ulubiony? A bo ma w środku czekoladową chrupiącą warstwę, czyli mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową. Jest słodko, kolorowo, jest pysznie :)
Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową
Składniki:
Ciasto:
1)
175 g mąki pszennej
2)
1 żółtko
3)
100 g masła
4)
25 g cukru pudru
5)
1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
1)
100 g serka mascarpone
2)
3 łyżki konfitury wiśniowej
3)
3 łyżki nutelli
4)
3 sucharki
5)
4 łyżki czereśni z konfitury
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę,
dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy
żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy
kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a
następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany
spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i
pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
3. Serek mascarpone mieszamy z konfiturą wiśniową.
4.Przygotowujemy czekoladową chrupkę: pokruszone
sucharki rozdrabniamy blenderem i mieszamy z kremem czekoladowym
5. Na upieczony i wystudzony spód mazurka układamy
czekoladową chrupkę, a na niej wiśniowy krem. Dekorujemy czereśniami z konfitury.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz