Pierożki z kapustą

To moje i Smakosza ulubione pierożki z kwaśnym farszem z kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta... 
Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki są tak pyszne, że można jeść je w każdym czasie). Stanowią doskonały dodatek do czerwonego barszczyku, ale także jako samodzielną przekąskę. 


Drożdżowe pierożki z kapustą
Składniki:
Ciasto:
1)      3 szklanki mąki pszennej
2)      3/4 dużej śmietany 12%
3)      5 dkg drożdży
4)       3 jajka
5)      sól (ok. 2 łyżeczki)
6)      2 łyżki cukru
7)      250 g masła
Farsz:
1)      1 kg kapusty kiszonej
2)      2 duże cebule
3)      olej
4)      sól, pieprz czarny
Dodatkowo:
1)      jajko do smarowania pierożków
Sposób przygotowania:
1.       Przygotowujemy farsz:
1)      Kapustę kiszoną przekładamy do garnka (nie płuczemy) i gotujemy w małej ilości wody z pół szklanki oleju przez 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy kapustę na sitko, żeby ją osączyć, a następnie kapustę siekamy nożem.
2)      Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż będzie miękka.
3)      Mieszamy kapustę i pieczarki i dodajemy przyprawy.
2.       Przygotowujemy ciasto i pierożki:
1)    Drożdże rozpuszczamy w śmietanie razem z 1 łyżką cukru. (nie muszą rosnąć)
2) Mąkę i masło siekamy nożem. Dodajemy 1 łyżkę cukru i sól. Następnie dodajemy 1 żółtko i 2 całe jajka. I wszystko ponownie siekamy nożem. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże. Tak przygotowane ciasto zagniatamy, w razie potrzeby możemy dodać trochę mąki.
3)   Ciasto wkładamy do miski wyłożonej folią, a następnie do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy obficie mąką.
4)  Ulepione pierożki smarujemy białkiem (albo roztrzepanym jajkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut aż będą miały złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.

* szklanka ma pojemność 250 ml
* duża śmietana to opakowanie 400 g

                 Smacznego!




Komentarze