Placki jogurtowe z jagodami 2

Placuszki z jagodami przypadły do gustu moim dzieciom, dlatego powstała kolejna ich wersja. Puszyste placuszki pachnące wanilią z "fioletowymi kropkami" idealne nie tylko do dziecięcych łapek, ale także i do tych dużych, na śniadanie pierwsze albo drugie, podwieczorek lub kolację. Ich dodatkową zaletą jest także to, że można je przygotować w kilka chwil.



Placki jogurtowe z jagodami 2
Składniki:
1)      3 jajka
2)      1 szklanka mąki pszennej
3)      cukier waniliowy (32g)
4)      jagody (mogą być mrożone)
5)      jogurt naturalny mały
6)      olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.  Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
2.  Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy.
3.  Na patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką placki i smażymy z obu stron aż będą rumiane.
              Smacznego!






Komentarze