Placuszki z jagodami przypadły do gustu moim dzieciom, dlatego powstała kolejna ich wersja. Puszyste placuszki pachnące wanilią z "fioletowymi kropkami" idealne nie tylko do dziecięcych łapek, ale także i do tych dużych, na śniadanie pierwsze albo drugie, podwieczorek lub kolację. Ich dodatkową zaletą jest także to, że można je przygotować w kilka chwil.
Placki jogurtowe z jagodami 2
Składniki:
1)
3 jajka
2)
1 szklanka mąki pszennej
3)
cukier waniliowy (32g)
4)
jagody (mogą być mrożone)
5)
jogurt naturalny mały
6)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą
masę. Do masy dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Następnie dodajemy
przesianą mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy jagody
i delikatnie mieszamy.
2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do ciasta i
delikatnie mieszamy.
3. Na patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką
placki i smażymy z obu stron aż będą rumiane.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz