Placki z prażonymi jabłkami

Już pisałam o tym, że placki to u nas potrawa absolutnie obowiązkowa, bo to najlepszy sposób na przemycenie mojemu Niejadkowi różnych różności. Tyle, że skubaniec jest coraz starszy i coraz częściej widzi co ląduje w misce i ma coraz większą zdolność kojarzenia i wnioskowania, dlatego coraz trudniej ukryć skład placuszków. Ale dajemy radę!
Tym razem powstały placki z jabłkami (których na szczęście już nie muszę przemycać, bo łaskawca zaczął jeść jabłka). Są pożywne i smaczne, a ich przygotowanie trwa tylko kilka chwil. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem albo tak jak my z sokiem malinowym i malinami.



                 Placki z jabłkami i budyniem
Składniki:
1)      1 ¼ szkl mąki tortowej orkiszowej
2)      2 jajka
3)      budyń śmietankowy
4)      łyżeczka proszku do pieczenia
5)      łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do szarlotki)
6)      2 łyżki oleju + olej do smażenia
7)      3,4 szkl mleka
8)      3-4 łyżki jabłek prażonych (do szarlotki)
(może być też mus jabłkowy albo 2 starte na tarce jabłka)
Sposób przygotowania:
1.       Żółtka oddzielamy od białek.
2.       Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodajemy mleko, żółtka, olej oraz jabłka i cynamon i wszystko miksujemy.
3.       Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej masy z jabłkami i delikatnie mieszamy.
4.       Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem układamy łyżką placki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
5.       Placki możemy podawać z cukrem pudrem, dżemem, sokiem owocowym. 
Smacznego!










Komentarze

Prześlij komentarz