Sałatka to taka fajna potrawa, którą można przygotować bez konieczności wychodzenia z domu, tylko w oparciu o te składniki, które mamy w lodówce. To też wdzięczny temat do eksperymentów, łączenia smaków, kolorów i struktur. Zawsze coś wyjdzie :D U nas wyszła taka kolorowa, pełna słonecznych barw, lekka sałatka, w której smak słodkiego ananasa przełamuje kwaśny grejpfrut oraz marynowany zielony pieprz, którego miłośnikiem jest oczywiście nie kto inny jak Smakosz (tak, pieprz mógłby być w każdej potrawie, następnym razem dodam go do lodów ;)
Sałatka z rukoli z ananasem, grejpfrutem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Sałatka:
1)
80 g rukoli
2)
ananas świeży
3)
1 grapefruit
4)
cebula czerwona
5)
10 szt. pomidorków koktajlowych
6)
garść świeżych listków mięty
7)
2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego
8)
pieprz czarny świeżo mielony
Sos:
1)
1 łyżka soku z cytryny
2)
1,5 łyżeczki musztardy
3)
3 łyżki oleju
4)
sól
5)
świeżo mielony pieprz czarny
6)
łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Ananasa obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki kroimy na połówki.
2. Grapefruita obieramy, usuwamy błonki i kroimy na
mniejsze kawałki.
3. Cebulę kroimy w piórka, a pieprz marynowany
osączamy z zalewy.
4. Na talerzu układamy rukolę, na niej kawałki
ananasa, połówki pomidorków koktajlowych, kawałki grapefruita i marynowany zielony pieprz.
5. Mieszamy wszystkie składniki sosu aż do ich
połączenia.
Komentarze
Prześlij komentarz