Sałatka z rukoli z ananasem, grejpfrutem i zielonym pieprzem

Sałatka to taka fajna potrawa, którą można przygotować bez konieczności wychodzenia z domu, tylko w oparciu o te składniki, które mamy w lodówce. To też wdzięczny temat do eksperymentów, łączenia smaków, kolorów i struktur. Zawsze coś wyjdzie :D U nas wyszła taka kolorowa, pełna słonecznych barw, lekka sałatka, w której smak słodkiego ananasa przełamuje kwaśny grejpfrut oraz marynowany zielony pieprz, którego miłośnikiem jest oczywiście nie kto inny jak Smakosz (tak, pieprz mógłby być w każdej potrawie, następnym razem dodam go do lodów ;)




Sałatka z rukoli z ananasem, grejpfrutem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Sałatka:
1)      80 g rukoli
2)      ananas świeży
3)      1 grapefruit
4)      cebula czerwona
5)      10 szt. pomidorków koktajlowych
6)      garść świeżych listków mięty
7)      2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego
8)      pieprz czarny świeżo mielony
Sos:
1)      1 łyżka soku z cytryny
2)      1,5 łyżeczki musztardy
3)      3 łyżki oleju
4)      sól
5)      świeżo mielony pieprz czarny
6)      łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1.    Ananasa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidorki kroimy na połówki.
2.    Grapefruita obieramy, usuwamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki.
3.    Cebulę kroimy w piórka, a pieprz marynowany osączamy z zalewy.
4. Na talerzu układamy rukolę, na niej kawałki ananasa, połówki pomidorków koktajlowych, kawałki grapefruita i marynowany zielony pieprz.
5.    Mieszamy wszystkie składniki sosu aż do ich połączenia.

6. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. 
Smacznego!









Komentarze