Karpatka z wiśniami

Karpatka, czyli ulubione ciasto mojego Smakosza. Kiedyś myślałam, że na takie ciasto trzeba sobie zasłużyć ;) bo jej przygotowanie jest bardzo trudne. Nic bardziej mylnego, najważniejsze, żeby się odważyć i wypróbować, a potem już tylko cieszyć się efektem.
Tym razem przygotowałam karpatkę z wiśniami, które wspaniale smakują razem z aksamitnym kremem na bazie masła i budyniu. 


Karpatka z wiśniami
Składniki
Ciasto:
1)      5 jajek
2)      250 ml wody
3)      150 g masła
4)      1 szkl mąki pszennej
5)      pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1)      2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2x40g)
2)      750 ml mleka
3)      60 g cukru
4)      200 g masła
Dodatkowo:
1)      wiśnie w syropie
2)      cukier puder do posypania
3)      kilka kostek czekolady (np. gorzkiej)
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku umieszczamy wodę i masło i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz,  dodajemy mąkę i bardzo szybko mieszamy aż masa będzie gęsta, gładka i będzie odchodzić od garnka, po czym odstawiamy do ostygnięcia (masa nie musi być całkowicie zimna, wystarczy, jeśli będzie lekko ciepła).
2.    Do masy dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i jajka i miksujemy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na dwóch równych blaszkach (o wymiarach 28x24 cm). Jeśli mamy tylko jedną blachę, wówczas najpierw rozsmarowujemy na blaszce jedną część ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut aż ciasto będzie miało rumiany kolor. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z blaszki i w taki sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
3.    Przygotowujemy krem:
1)   Odlewamy 250 ml mleka i rozprowadzamy w nim budynie, zaś pozostałą część zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko będzie ugotowane wlewamy rozprowadzone budynie i cały czas mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji budyniu. Budyń odstawiamy do ostygnięcia (aby uniknąć powstania kożucha, w trakcie studzenia możemy wielokrotnie mieszać budyń albo, gdy będzie już trochę przestudzony przykryć go folią spożywczą)
2)  Miękkie masło ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy, następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
4.   Czekoladę rozpuszczamy w niewielkim garnuszku.
5.   Na jednym blacie ciasta układamy krem i wciskamy w niego osączone wiśnie z syropu, po czym kładziemy na to drugi blat ciasta. Na wierzchu, przy pomocy widelca robimy kleksy z rozpuszczonej czekolady. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.

*celowo nie podaję ilości wiśni, ponieważ możemy je dodać według własnego uznania

Smacznego!




Komentarze