Właśnie
dostałam dżem z maliny moroszki. Taki prawdziwy, domowy, nie ze sklepu.
Przyznaję, że do tej pory nie wiedziałam o jej istnieniu, ale jak to mówią,
człowiek uczy się całe życie. I co będziemy się ograniczać do naszej rodzimej,
czerwonej malinki (której oczywiście pozostaniemy wierni, nawet mój Niejadek),
próbujemy to cudo. Podobno tam na Północy, gdzie ta malina rośnie, dodają taki
dżem do ciast i deserów, a więc przygotowałam szybkie, kruche ciasto. Takie,
jak lubię, czyli kilka składników i kilka chwil. A potem tylko czysta
przyjemność z jedzenia :)
Ciasto z dżemem z maliny moroszki
Składniki:
1) 150
g mąki krupczatki
2) 100
mg mąki pszennej
3) 60
g cukru
4) 1
jajko
5) 130
g zimnego masła
6) pół
łyżeczki proszku do pieczenia
7) ok.
300 g dżemu z maliny moroszki
8) cukier
puder do dekoracji
9) listki
mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mąkę
przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajko i
pokrojone na kawałki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego
kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Po
wyjęciu z lodówki ścieramy na grubej tarce ok. ¾ ciasta wprost do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto delikatnie oprószamy mąką i
wykładamy na nie dżem. Na dżem ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
3.Tak
przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170
stopni i pieczemy około 30 minut. Gdy ciasto ostygnie możemy posypać je cukrem
pudrem i udekorować listkami mięty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz