Miało być danie w kilka chwil, więc oczywiście postawiłam na makaron. Do tego boczek, kapary i oliwki (które są absolutnym "must have" w naszej kuchni) i powstało smaczne, sycące danie, dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.
Makaron z boczkiem, oliwkami i kaparami
Składniki:
1) ok. 300 g makaronu penne
2)
1/2 szkl. białego półwytrawnego wina
3)
puszka pomidorów krojonych
4)
250 ml soku pomidorowego
5)
200 g wędzonego boczku
6)
cebula
7)
6 łyżek oliwek
8)
kilka łyżeczek kaparów
9)
pieprz czarny świeżo mielony
10)
chili
11)
garść rukoli
12)
150 g sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidory krojone, wino, kapary i pokrojone w
plasterki oliwki i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Gotujemy
kilka minut, aż sos się trochę zredukuje.
3. Gdy sos zredukuje trochę swoją objętość,
dodajemy makaron oraz starty ser żółty i delikatnie wszystko mieszamy.
4. Makaron wykładamy na talerze i każdą porcję
posypujemy świeżymi listkami rukoli.
*u nas makaron gotowany bez soli, bo boczek, kapary i oliwki są wystarczająco słone
*szkl. - 250 ml
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz