Makaron z boczkiem, kaparami i oliwkami

Miało być danie w kilka chwil, więc oczywiście postawiłam na makaron. Do tego boczek, kapary i oliwki (które są absolutnym "must have" w naszej kuchni) i powstało smaczne, sycące danie, dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.




Makaron z boczkiem, oliwkami i kaparami
Składniki:
1)     ok. 300 g makaronu penne
2)      1/2 szkl. białego półwytrawnego wina
3)      puszka pomidorów krojonych
4)      250 ml soku pomidorowego
5)      200 g wędzonego boczku
6)      cebula
7)      6 łyżek oliwek
8)      kilka łyżeczek kaparów
9)      pieprz czarny świeżo mielony
10)   chili
11)   garść rukoli
12)   150 g sera żółtego
Sposób przygotowania
1.    Makaron gotujemy al dente.
2.  Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidory krojone, wino, kapary i pokrojone w plasterki oliwki i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Gotujemy kilka minut, aż sos się trochę zredukuje.
3.  Gdy sos zredukuje trochę swoją objętość, dodajemy makaron oraz starty ser żółty i delikatnie wszystko mieszamy.
4.  Makaron wykładamy na talerze i każdą porcję posypujemy świeżymi listkami rukoli.

*u nas makaron gotowany bez soli, bo boczek, kapary i oliwki są wystarczająco słone
*szkl. - 250 ml

Smacznego!





Komentarze