Dziś kolejne danie z makaronem. Praca zdalna się skończyła, więc trzeba było coś do pracy ze sobą zabrać. Tym razem makaron w towarzystwie wędzonego na zimno łososia, zielonej cukinii i kaparów w kremowym śmietanowym sosie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę niecałe 30 minut, a takie dania to ja lubię najbardziej ;)
Makaron z łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie
Składniki:
1) 250
g makaronu penne
2) 200
g cukinii
3) 200
g wędzonego na zimno łososia
4) cebula
5) 1-2
ząbki czosnku
6) olej
do smażenia
7) 250
ml śmietany 18% lub 30%
8) serek
kremowy śmietankowy (ok. 150 g)
9) 5
łyżek kaparów
10) sól,
pieprz czarny świeżo mielony
11) chili
12) sok
z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu
odcedzamy, ale pozostawiamy trochę wody, w której gotował się makaron (mniej
więcej pół szklanki).
2. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a łososia na
mniejsze kawałki.
3. Serek śmietankowy mieszamy z wodą, w której
gotował się makaron (ok. pół szklanki) i dodajemy do śmietany. Wszystko
mieszamy i doprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem czarnym i chili.
4. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
rozgrzanym oleju. Gdy będzie już miękka dodajemy łososia i plasterki cukinii
oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilka minut. Następnie
dodajemy kapary oraz sos śmietanowy i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy
ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do
smaku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz