Makaron z wędzonym łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie

Dziś kolejne danie z makaronem. Praca zdalna się skończyła, więc trzeba było coś do pracy ze sobą zabrać. Tym razem makaron w towarzystwie wędzonego na zimno łososia, zielonej cukinii i kaparów w kremowym śmietanowym sosie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę niecałe 30 minut, a takie dania to ja lubię najbardziej ;)


Makaron z łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie
Składniki:
1)      250 g makaronu penne
2)      200 g cukinii
3)      200 g wędzonego na zimno łososia
4)      cebula
5)      1-2 ząbki czosnku
6)      olej do smażenia
7)      250 ml śmietany 18% lub 30%
8)      serek kremowy śmietankowy (ok. 150 g)
9)      5 łyżek kaparów
10)   sól, pieprz czarny świeżo mielony
11)   chili
12)   sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale pozostawiamy trochę wody, w której gotował się makaron (mniej więcej pół szklanki).
2.   Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a łososia na mniejsze kawałki.
3.  Serek śmietankowy mieszamy z wodą, w której gotował się makaron (ok. pół szklanki) i dodajemy do śmietany. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem czarnym i chili.
4.  Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie już miękka dodajemy łososia i plasterki cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy kapary oraz sos śmietanowy i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Smacznego! 



Komentarze