Mięso z rosołu można wykorzystać w rozmaity sposób, nie tylko obgryzając kości :) Moje dzieci mogłyby jeść rosół każdego dnia, więc mamy rosół co najmniej dwa razy w tygodniu. Kiedyś to była dla mnie świąteczna zupa, a dziś.... jakiś czas temu byliśmy ze Smakoszem na weselu, jeszcze przed przyjęciem modliliśmy się, żeby pierwsze danie to były flaki albo cokolwiek, byle nie rosół.... :D
Tymczasem rosół często gości na naszym stole a mięso trzeba wykorzystać. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem i warzywami z rosołu. I sukces od razu osiągnięty! Mój Niejadek, który mięso je tylko pod postacią kotleta schabowego i wędliny (nie każdej), tym razem łyżką wyjadał farsz z miski. A tam, w środku zmielone warzywa :D Serce matki od razu rośnie :)
Pierogi z mięsem z rosołu
Składniki:
Ciasto:
1) 400
g mąki pszennej
2) 220
ml gorącej wody
3) 80
g masła
4) łyżeczka
soli
5) 2
łyżki oleju do gotowania
Farsz:
1) ok.
500 g mięsa z rosołu
2) 4
średnie marchewki z rosołu
3) pietruszka
z rosołu
4) cebula
5) olej
do smażenia
6) sól,
pieprz czarny
7) suszony
majeranek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło, sól i gorącą wodę i zagniatamy
ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Do wyrabiania ciasta możemy
użyć również miksera z odpowiednią końcówką.
2. Przygotowujemy farsz:
1) Mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce
do mielenia mięsa.
2) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
3) Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę
i doprawiamy solą, pieprzem czarnym i majerankiem i wszystko dokładnie
mieszamy.
3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy
kółka. Na każdym kółku łyżeczką układamy trochę farszu i zlepiamy brzegi formując
pierożki.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2
łyżek oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi (w kilku turach, tak żeby pierogi
się nie zlepiły) i gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej, układamy na talerzu i
podajemy np. z podsmażoną cebulką i skwarkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz