Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami

Mam to szczęście, że dostaję świeżutką, niczym nie wzbogaconą rzodkiewkę z ogródka rodziców, bo wiosna bez rzodkiewki się nie liczy. Jakiś czas temu odkryłam, że jadalne są nie tylko te czerwone bulwy, ale także jej zielone liście ;) Na marginesie dodam, że mój Niejadek jest jeszcze na etapie odkrywania, że rzodkiewka w ogóle należy do grupy produktów jadalnych  :D 

I właśnie tym razem wykorzystałam nie tylko bulwy, ale również liście, z których przygotowałam pyszne, zielone pesto doprawione przyprawą warzywną do potraw VEGETĄ NATUR, która zawiera 100% naturalnych składników, a przede wszystkim nie zawiera glutaminianu sodu. Naprawdę nie ma się czego bać, takie pesto z liści rzodkiewki naprawdę jest jadalne ;) (to dla tych, którzy być może mają jeszcze jakieś wątpliwości) i smakuje genialnie. Pesto można wykorzystać do kanapek, makaronu i wielu innych dań, ja wykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;) 


Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto
Składniki:
Ciasto:
1)      20 g świeżych drożdży
2)      400 g mąki pszennej
3)      220 ml ciepłej wody
4)      łyżeczka soli
5)      łyżeczka cukru
6)      30 g oliwy lub oleju
Pesto:
1)      60 g liści rzodkiewek
2)      garść listków bazylii
3)      100 g parmezanu
4)      5 łyżek pestek słonecznika
5)      pieprz czarny świeżo mielony
6)      1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR
7)      130 g oliwy lub oleju rzepakowego
Dodatki:
1)      ok.  12 szt. pomidorków koktajlowych
2)      kilka łyżek czarnych oliwek
3)      kilka łyżek startego sera żółtego
4)      ok. 80 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plasterki
5)      dwie garście rukoli
6)      oliwa lub keczup do podania

Sposób przygotowania:
1.  W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru oraz dwóch łyżek mąki i odstawiamy na około 10 minut. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn, sól oraz olej i wyrabiamy ciasto (możemy ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2.    Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy mały placuszek z wgłębieniem w środku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut.
3.     W międzyczasie przygotowujemy pesto:
1)      Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
2)      Ser ścieramy na drobnej tarce
3)  Do wysokiego naczynia przekładamy liście rzodkiewki i bazylii, starty ser, uprażone pestki słonecznika, oliwę oraz przyprawę warzywną do potraw VEGETA NATUR oraz pieprz czarny świeżo mielony (według upodobania) i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ale takiej w której będą wyczuwalne drobne kawałki pestek słonecznika. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
4. Każdy placuszek nakłuwamy widelcem lub patyczkiem, smarujemy rzodkiewkowym pesto, na nim układamy kawałki szynki parmeńskiej, połówki pomidorków koktajlowych oraz plasterki oliwek i posypujemy startym serem żółtym.
5. Tak przygotowane pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i pieczemy około 10-15 minut.
6.    Gotowe pizzerinki posypujemy listkami rukoli i podjemy z oliwą lub keczupem.

Smacznego!

*do przygotowania pesto możemy użyć oliwy smakowej np. oregano
*jeżeli nie macie parmezanu możecie dodać również zwykły ser żółty np. gouda lub morski i też będzie smaczne













#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - ,,Vegeta Natur przepisy inspirowane naturą”

Przepisy inspirowane naturą

Komentarze