Ostatnio znalazłam, gdzieś w czeluściach internetu, fajny przepis na crumpets, czyli angielskie racuchy. I co? I oczywiście zamiast tradycyjnych crumpets zrobiłam racuchy z wiśniami :D Może jeszcze kiedyś uda mi się zrobić dokładnie według przepisu... ;)
Puszyste, niezbyt słodkie racuchy z dodatkiem wiśni z syropu to doskonały pomysł na podwieczorek albo na kolację. Moje dzieci kochają placki... bo można wziąć w łapkę, samemu posypać cukrem pudrem, polać sokiem, położyć dżem, zjeść i wysmarować pół kuchni :D Najedzone dzieci = szczęśliwe dzieci i spokojna mama ;)
Racuchy z wiśniami
Składniki:
1) 20
g drożdży
2) 400
ml ciepłego mleka
3) 300
g mąki pszennej
4) 3
łyżki cukru
5) 1/2
łyżeczki sody
6) szczypta
soli
7) kilka
łyżek wiśni z syropu
8) olej
do smażenia
9) cukier
puder do posypania
10) wiśnie
z syropu
Sposób przygotowania:
1. Do
miseczki przekładamy drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i kilka łyżek mleka,
wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
2. Przesiewamy
mąkę i dodajemy do niej sól, sodę, mleko i cukier oraz rozpuszczone drożdże i
wyrabiamy łyżką, po czym odstawiamy na pół godziny.
3. Gdy
ciasto już wyrośnie dodajemy osączone z syropu wiśnie i delikatnie mieszamy.
4. Na
patelni rozgrzewamy olej i łyżką układamy placki. Smażymy (najlepiej w głębszym
tłuszczu) z dwóch stron aż będą rumiane. Po zdjęciu z patelni osączamy na
papierowym ręczniku. Ostudzone racuchy możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz