Racuchy z wiśniami

Ostatnio znalazłam, gdzieś w czeluściach internetu, fajny przepis na crumpets, czyli angielskie racuchy. I co? I oczywiście zamiast tradycyjnych crumpets zrobiłam racuchy z wiśniami :D Może jeszcze kiedyś uda mi się zrobić dokładnie według przepisu... ;)
Puszyste, niezbyt słodkie racuchy z dodatkiem wiśni z syropu to doskonały pomysł na podwieczorek albo na kolację. Moje dzieci kochają placki... bo można wziąć w łapkę, samemu posypać cukrem pudrem, polać sokiem, położyć dżem, zjeść i wysmarować pół kuchni :D Najedzone dzieci = szczęśliwe dzieci i spokojna mama ;)



Racuchy z wiśniami
Składniki:
1)      20 g drożdży
2)      400 ml ciepłego mleka
3)      300 g mąki pszennej
4)      3 łyżki cukru
5)      1/2 łyżeczki sody
6)      szczypta soli
7)      kilka łyżek wiśni z syropu
8)      olej do smażenia
9)      cukier puder do posypania
10)   wiśnie z syropu

Sposób przygotowania:
1.   Do miseczki przekładamy drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
2. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, sodę, mleko i cukier oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy łyżką, po czym odstawiamy na pół godziny.
3. Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy osączone z syropu wiśnie i delikatnie mieszamy.
4.  Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką układamy placki. Smażymy (najlepiej w głębszym tłuszczu) z dwóch stron aż będą rumiane. Po zdjęciu z patelni osączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone racuchy możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Komentarze