Sernik z jogurtów greckich

Sernik bez sera? Jak to możliwe? A jednak. Okazuje się, że jest to całkiem możliwe i w dodatku pyyyszne. Mój serniczek był (tak, był, bo bardzo szybko znikł) z jogurtów greckich. I w dodatku ma rekomendację mojego Niejadka :D Tak sobie myślę, że albo nauczyłam się już trochę piec, albo moje dziecko powoli odczuwa chęć poznawania nowych smaków. Ciasta raczej nie stanowią dla niego atrakcyjnego produktu, no chyba że z czekolady (nawet bloku czekoladowego spróbował za którymś podejściem....), a tym razem chętnie spałaszował cały kawałek!

Ten sernik jest lekki, delikatny i bardzo puszysty. Idealny deser do popołudniowej kawy. Znika w mgnieniu oka, dlatego zachęcam do próbowania, bo naprawdę warto. 


Sernik z jogurtów greckich
Składniki:
Sernik:
1)      2 duże jogurty greckie (2x400 g)
2)      4 jajka
3)      budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
4)      pół szklanki cukru
5)      50 g masła
6)      kilka kropli aromatu śmietankowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
7)      szczypta soli
8)      cukier puder do dekoracji
Spód:
1)      ok. 160 g biszkoptów
2)      100 g masła
*szklanka – 250 ml
*tortownica o śr. 24 cm
Sposób przygotowania
1.  Biszkopty kruszymy blenderem i dodajemy do nich masło. Wszystko razem mieszamy (masa powinna mieć konsystencję podobną do mokrego piachu), a następnie tak przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy.
2.    Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek.
3.  W misce mieszamy jogurty greckie, żółtka, budyń oraz roztopione masło i opcjonalnie dodajemy kilka kropli aromatu śmietankowego lub pomarańczowego.
4.  Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie pianę dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie już wystudzone możemy posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz