Kiedyś nie lubiłam makaronu, bo mam złe wspomnienia z przedszkola; nawet dziś jak sobie przypomnę ten rozgotowany makaron z tamtym sosem.... ale na szczęście jakiś czas temu makaron wrócił do łask (w sumie to dzięki Smakoszowi :D i teraz gości na naszym stole dość często, powiedziałabym nawet, że bardzo często.
Tym razem zapraszam Was na makaron bavette z kremowym sosem, chrupiącymi orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami. Wszystkie składniki doskonale się komponują, słony smak szynki i sera pleśniowego przeplata się ze słodkim smakiem winogron i karmelizowanej gruszki. Moim zdanie to ponadczasowe połączenie, które doskonale pasuje do makaronu. Ważne jest też to, że to pyszne danie można przygotować w kilka chwil.
Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami
Składniki:
1) 200 g makaronu bavette
2) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach (lub innej długo dojrzewającej)
3) 150 g sera z niebieską pleśnią
4) ok. 300 g winogron
5) ok. 100 – 120 g orzechów włoskich
6) 4 gruszki
7) łyżka miodu
8) łyżka masła
9) 500 ml śmietanki 30 %
10) pieprz czarny świeżo mielony
11) chili
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Orzechy prażymy na suchej patelni.
3. Winogrona kroimy na połówki. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w plastry.
4. Ser kroimy w grubą kostkę.
5. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła wraz z łyżką miodu i odrobiną chili. Dodajemy do niego plastry gruszek i podsmażamy około 2 minut delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy je z patelni.
6. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy je na patelni wysmarowanej olejem. Gdy będą już podsmażone wlewamy śmietanę, dodajemy uprażone orzechy włoskie, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy. Ser trochę się rozpuści, ale mogą zostać też małe kawałki. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy makaron oraz winogrona i gruszki i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz