Deser jaglany z brzoskwiniami

Zdrowy deser dla ochłody, czyli deser z kaszy jaglanej z brzoskwiniami. Jest w nim trochę cukru, bo syrop brzoskwiniowy jest dość mocno słodzony, ale myślę, że możemy przymknąć na to oko ;) Idealny deser dla miłośników kaszy jaglanej. Niestety mój Smakosz pozostał fanem warstwy owocowej ;)



Deser jaglany z brzoskwiniami
Składniki:
1)      10 łyżek kaszy jaglanej
2)      2 szklanki mleka
3)      łyżka masła
4)      2 łyżki miodu
5)      kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
6)      6 połówek brzoskwiń z puszki
7)      150 ml syropu z brzoskwiń
8)      50 ml wody
9)      łyżeczka mąki ziemniaczanej
10)   łyżka cukru (opcjonalnie)
11)   2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1.    Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni kilka minut.
2.  Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego uprażoną kaszę, miód oraz łyżkę masła i gotujemy około 20-30 minut aż kasza wchłonie mleko. Gdy kasza będzie ugotowana miksujemy blenderem na gładką masę i przelewamy ją do miseczek, po czym odstawiamy do ostygnięcia. (gdyby masa była zbyt gęsta możemy dolać jeszcze odrobinę mleka). Gdy masa ostygnie wstawiamy na chwilę do lodówki.
3.    Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę.
4.  Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na około 5-7 minut do napęcznienia.
5.    Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody.
6.  Syrop brzoskwiniowy mieszamy z 50 ml wody i opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i szybko mieszamy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści i gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy brzoskwinie ostygną wykładamy je na warstwę z kaszy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!






Komentarze