Zdrowy deser dla ochłody, czyli deser z kaszy jaglanej z brzoskwiniami. Jest w nim trochę cukru, bo syrop brzoskwiniowy jest dość mocno słodzony, ale myślę, że możemy przymknąć na to oko ;) Idealny deser dla miłośników kaszy jaglanej. Niestety mój Smakosz pozostał fanem warstwy owocowej ;)
Deser jaglany z brzoskwiniami
Składniki:
1)
10 łyżek kaszy jaglanej
2)
2 szklanki mleka
3)
łyżka masła
4)
2 łyżki miodu
5)
kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
6)
6 połówek brzoskwiń z puszki
7)
150 ml syropu z brzoskwiń
8)
50 ml wody
9)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
10)
łyżka cukru (opcjonalnie)
11)
2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni kilka
minut.
2. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego uprażoną
kaszę, miód oraz łyżkę masła i gotujemy około 20-30 minut aż kasza wchłonie
mleko. Gdy kasza będzie ugotowana miksujemy blenderem na gładką masę i
przelewamy ją do miseczek, po czym odstawiamy do ostygnięcia. (gdyby masa była zbyt gęsta możemy dolać jeszcze odrobinę mleka). Gdy masa ostygnie
wstawiamy na chwilę do lodówki.
3. Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę.
4. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy
na około 5-7 minut do napęcznienia.
5. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody.
6. Syrop brzoskwiniowy mieszamy z 50 ml wody i
opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną
w wodzie i szybko mieszamy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy
aż się rozpuści i gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy pokrojone
brzoskwinie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy brzoskwinie ostygną wykładamy
je na warstwę z kaszy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz