Kolorowy deser z galaretki i mleka skondensowanego

Mój Niejadek zobaczył na obrazku kolorowy deser z galaretki i właśnie taki sobie zażyczy. Zupełnie nie wiedzieć czemu, ani co go naszło, bo to jednak nowość, a on za nowościami delikatnie mówiąc nie przepada), ale jak matka Niejadka słyszy "mammmoo chcę to zjeść", to od razu przystępuję do działania, myśląc "może tym razem się uda i zje... ;) 
Efekt? zjadł, trochę.... ale tym sposobem galaretki mamy włączone do naszego jadłospisu :D (jeszcze tylko nie wiem, czy wszystkie smaki, ale w planach jest kolejna wersja tego deseru, więc niebawem się okaże)



Kolorowy deser
Składniki:
1)      3 galaretki w różnych kolorach
2)      2 puszki mleka skondensowanego
3)      2 płaskie łyżki żelatyny do deserów
4)      śmietana 30 lub 36 %
5)      1-2 łyżki cukru pudru
6)      kolorowa posypka

Sposób przygotowania
1.  Galaretkę przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu, przelewamy do 6 lub 7 szklanek lub pucharków i odstawiamy do zastygnięcia.
2. Mleko skondensowane przelewamy do garnuszka i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
3.  Łyżkę żelatyny zalewamy ok. 50 ml zimnej wody i odstawiamy aż napęcznieje, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.  Dodajemy odrobinę podgrzanego mleka skondensowanego i mieszamy. Następnie rozpuszczoną żelatynę dodajemy do pozostałego mleka skondensowanego i mieszamy.
4.   Powtarzamy czynności, czyli przygotowujemy galaretkę i ostudzoną wylewamy na warstwę z mleka skondensowanego. A następnie przygotowujemy kolejną warstwę z mleka skondensowanego i kolejną warstwę z galaretki.
5.  Śmietanę ubijamy z 1-2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch deseru, posypujemy kolorową posypką.

Smacznego!

* robiłam też wersję na skróty, czyli żelatynę wsypałam bezpośrednio do mleka skondensowanego, jak niektórzy radzą, ale potem musiałam dłuuugo mieszać, żeby nie było grudek










Komentarze