Sezon na szparagi trwa, a więc korzystajmy z nich. Dziś makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami, które nadają wspaniałego aromatu całej potrawie, a do tego lekki, kremowy sos. Pycha! I to wszystko w niecałe 30 minut :D
To danie ma rekomendację mojej córci, która sama spytała, czy może spróbować tego co ja jem. "dziecko bierz wszystko!" i wzięła :)
Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami
Składniki:
1) ok.
250 g makaronu penne
2) 100
g szynki parmeńskiej w plastrach
3) ok.
150 g suszonych śliwek
4) pęczek
szparagów (ok. 500 g)
5) 250
ml śmietany 30%
6) sok
z połowy cytryny
7) 60
g startego sera grana padano
8) sól,
pieprz czarny świeżo mielony
9) oliwa
Sposób przygotowania:
1. Szparagi
myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe
łodygi kroimy w plasterki.
2. W
garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy szparagi. Gotujemy je około
2 minut, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do innego naczynia.
Wodę po ugotowaniu szparagów zostawiamy i dolewamy tak, aby ugotować w niej
makaron.
3. Makaron
gotujemy al dente w wodzie pozostałej po ugotowaniu szparagów. Gdy makaron będzie
gotowy odcedzamy go, ale pozostawiamy wodę, w której się gotował.
4. Śmietanę
wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron
oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
5. Plasterki
szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki, suszone śliwki kroimy w
paseczki.
6. Na
patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej i suszonych
śliwek, gdy będą już podsmażone dodajemy ugotowane szparagi oraz sos śmietanowy
i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron penne i delikatnie
mieszamy.
7. Tak
przygotowane danie wykładamy na talerze i posypujemy startym serem grana
padano.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz