Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami

Sezon na szparagi trwa, a więc korzystajmy z nich. Dziś makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami, które nadają wspaniałego aromatu całej potrawie, a do tego lekki, kremowy sos. Pycha! I to wszystko w niecałe 30 minut :D

To danie ma rekomendację mojej córci, która sama spytała, czy może spróbować tego co ja jem. "dziecko bierz wszystko!" i wzięła :) 




Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami
Składniki:
1)      ok. 250 g makaronu penne 
2)      100 g szynki parmeńskiej w plastrach
3)      ok. 150 g suszonych śliwek
4)      pęczek szparagów (ok. 500 g)
5)      250 ml śmietany 30%
6)      sok z połowy cytryny
7)      60 g startego sera grana padano
8)      sól, pieprz czarny świeżo mielony
9)      oliwa

Sposób przygotowania:
1.   Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe łodygi kroimy w plasterki.
2.   W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy szparagi. Gotujemy je około 2 minut, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do innego naczynia. Wodę po ugotowaniu szparagów zostawiamy i dolewamy tak, aby ugotować w niej makaron.
3.   Makaron gotujemy al dente w wodzie pozostałej po ugotowaniu szparagów. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, ale pozostawiamy wodę, w której się gotował.
4.  Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
5.   Plasterki szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki, suszone śliwki kroimy w paseczki.
6. Na patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej i suszonych śliwek, gdy będą już podsmażone dodajemy ugotowane szparagi oraz sos śmietanowy i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron penne i delikatnie mieszamy.
7.   Tak przygotowane danie wykładamy na talerze i posypujemy startym serem grana padano.

Smacznego!





Komentarze