Pianka truskawkowa

I nagle przyszło lato, a wraz z nim ciepłe i słoneczne dni, czyli klimat bynajmniej nie do gotowania ;) Wtedy najlepiej sięgnąć po coś zimnego dla ochłody. I właśnie na takie dni polecam na deser lekką, puszystą piankę z owocami. 













Pianka truskawkowa
1)      250 g serka mascarpone
2)      200 g śmietany 36 %
3)      łyżka cukru pudru
4)      galaretka truskawkowa (taką na 500 ml wody)
5)      truskawki (według uznania)
6)      borówki i listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć.
2.  Truskawki kroimy na małe kawałki.
3. Serek mascarpone i śmietankę oraz łyżkę cukru pudru  przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (śr. ok. 20-24 cm) i wstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Gdy masa stężeje delikatnie wyjmujemy piankę z formy i dekorujemy truskawkami, borówkami i listkami mięty.

*piankę można przelać od razu do pucharków, tak aby później podać gotowe deserki bez konieczności wyjmowania z tortownicy i krojenia

Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz