I nagle przyszło lato, a wraz z nim ciepłe i słoneczne dni, czyli klimat bynajmniej nie do gotowania ;) Wtedy najlepiej sięgnąć po coś zimnego dla ochłody. I właśnie na takie dni polecam na deser lekką, puszystą piankę z owocami.
Pianka truskawkowa
1) 250 g serka mascarpone
2) 200 g śmietany 36 %
3) łyżka cukru pudru
4) galaretka truskawkowa (taką na 500 ml wody)
5) truskawki (według uznania)
6) borówki i listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć.
2. Truskawki kroimy na małe kawałki.
3. Serek mascarpone i śmietankę oraz łyżkę cukru pudru przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (śr. ok. 20-24 cm) i wstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Gdy masa stężeje delikatnie wyjmujemy piankę z formy i dekorujemy truskawkami, borówkami i listkami mięty.
*piankę można przelać od razu do pucharków, tak aby później podać gotowe deserki bez konieczności wyjmowania z tortownicy i krojenia
Smacznego!
pysznie wygląda! Lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuń