Sezon na szparagi wciąż trwa, a zatem zapraszam na kolorową sałatkę z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Sałatka powstała, bo jak zwykle nie wymierzyłam dobrze ilości kaszy gryczanej na obiad i jak zwykle zostało :)
Pyszna i pożywna sałatka, którą można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (wtedy wystarczy lekko podgrzać na patelni).
Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami,
suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Składniki:
Sałatka:
1)
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
2)
80 g szynki parmeńskiej (lub innej długo
dojrzewającej)
3)
8-10 suszonych pomidorów
4)
pęczek szparagów
5)
100 g fety
6)
garść pestek dyni
7)
oliwa z suszonych pomidorów lub olej do smażenia
Sos:
1)
4 łyżki octu balsamicznego
2)
6 łyżek oliwy
3)
pół łyżeczki musztardy
4)
łyżeczka miodu
5)
suszone: bazylia, oregano,
6)
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki
i kroimy w plasterki (główki pozostawiamy w całości). Tak przygotowane szparagi
wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Po tym
czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do innego naczynia.
2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
3. Fetę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w
paseczki.
4. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy
na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów.
5. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu
mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
6. W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone
pomidory, szynkę, fetę i szparagi i
polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz