Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Sezon na szparagi wciąż trwa, a zatem zapraszam na kolorową sałatkę z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Sałatka powstała, bo jak zwykle nie wymierzyłam dobrze ilości kaszy gryczanej na obiad i jak zwykle zostało :)
Pyszna i pożywna sałatka, którą można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (wtedy wystarczy lekko podgrzać na patelni). 




Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Składniki:
Sałatka:
1)             200 g ugotowanej kaszy gryczanej
2)             80 g szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej)
3)             8-10 suszonych pomidorów
4)             pęczek szparagów
5)             100 g fety
6)             garść pestek dyni
7)             oliwa z suszonych pomidorów lub olej do smażenia
Sos:
1)             4 łyżki octu balsamicznego
2)             6 łyżek oliwy
3)             pół łyżeczki musztardy
4)             łyżeczka miodu
5)             suszone: bazylia, oregano,
6)             sól, pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
1.   Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy w plasterki (główki pozostawiamy w całości). Tak przygotowane szparagi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do innego naczynia.
2.     Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
3.     Fetę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki.
4.   Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów.
5.  Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
6.  W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone pomidory, szynkę, fetę  i szparagi i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!




Komentarze