Każda okazja jest dobra, żeby przygotować coś słodkiego. A ja wykorzystuję każdą okazję, żeby poćwiczyć moje tortowanie. Tym razem, z okazji dnia dziecka, przygotowałam mały torcik dla dzieci. Z zewnątrz wygląda niepozornie i gdyby ktoś miał wątpliwości ma przypominać zamek z piasku, a wewnątrz skrywa mnóstwo kolorowych słodkości. Ja poćwiczyłam, a dzieci miały mnóstwo radości.
Tort piniata
Składniki:
Biszkopt:
1)
4 jajka
2)
4 łyżki mąki pszennej
3)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4)
8 łyżek cukru
5)
pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
6)
szczypta soli
Krem z białymi michałkami
1)
10 szt. białych michałków
2)
120 g białej czekolady
3)
180 g śmietany 36%
4)
180 g mascarpone
Krem śmietankowy
1)
200 g
śmietany 36%
2)
250 g mascarpone
3)
1-2 łyżki cukru pudru
Tynk:
1)
200 g masła
2)
200 g mleka skondensowanego
Dodatkowo:
1)
Konfitura np. z owoców leśnych
2)
sok z połowy cytryny
3)
czekoladowe drażetki (ok. 100 g)
4)
kilka herbatników
5)
1- 2 wafelki do lodów
6)
Krem czekoladowy typu nutella albo roztopiona
czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy biszkopt:
1) Żółtka oddzielamy od białek.
2) Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
3) Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy z
nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, cały
czas miksując, dodajemy żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i
delikatnie mieszamy.
4) Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy
o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
i pieczemy około 35 minut.
2. Przygotowujemy krem michałkowy:
1) Cukierki siekamy na małe kawałeczki
2) Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy
połamaną białą czekoladę i podgrzewamy (nie zagotowujemy). Na koniec dodajemy
posiekane michałki i mieszamy, żeby trochę się rozpuściły. Tak przygotowaną
masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na noc.
3) Do schłodzonej michałkowej masy dodajemy
mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
3. Przygotowujemy krem śmietankowy:
1) Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone,
śmietanę 36 % oraz 1-2 łyżki cukru pudru i miksujemy do uzyskania konsystencji
gęstego kremu.
4. Przygotowujemy nasączenie, czyli ok. 200-250 ml
wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny.
5. Składanie tortu:
Biszkopt przecinamy w poprzek na 3 blaty. W dwóch blatach, przy pomocy
pierścienia do formowania potraw lub szklanką o cienkich krawędziach wycinamy
po środku koło.
Pierwszy blat (pełny) układamy w tortownicy lub w rancie i delikatnie
nasączamy wodą z cytryną i smarujemy konfiturą, ale tak, aby pozostał odstęp
około 1 cm od krawędzi tortu. Następnie wykładamy krem michałkowy i przykrywamy
kolejnym blatem. Powtarzamy czynności, czyli nasączamy biszkopt i smarujemy go
konfiturą, po czym wykładamy krem śmietankowy. Następnie układamy ostatni blat,
który również nasączamy. Wewnętrzne krawędzie wyciętego kręgu smarujemy nutellą
lub rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Do
środka wsypujemy czekoladowe drażetki i wierzch przykrywamy wyciętym kółkiem.
Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
6. Przygotowujemy krem maślany do obłożenia tortu:
1) Masło ucieramy aż masa stanie się jasna, a
następnie dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy
składniki się połączą, na koniec zmniejszamy obroty miksera i kilka minut
miksujemy na najniższych obrotach.
7. Herbatniki rozdrabniamy blenderem.
8. Następnie, gdy tort już będzie schłodzony, smarujemy
jego boki oraz wierzch kremem maślanym (trochę kremu zostawiamy do przygotowania
dekoracji) i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Z pozostałego kremu,
wafelków do lodów oraz wyciętego z biszkoptu koła i pokruszonych herbatników
formujemy dekoracje.
Komentarze
Prześlij komentarz