Dla wielu z nas smak bloku czekoladowego to smak dzieciństwa, który wspomina się z utęsknieniem i do którego chętnie się wraca. Ja poznałam ten smak dopiero po ślubie. Aż strach było stawiać przede mną talerz z tym smakołykiem, tak to polubiłam :D
To jest też popisowe danie mojego Smakosza (nie jedyne oczywiście ;) który specjalnie dla mnie zaczął przygotowywać nieco inną wersję, taką bez cukru i specjalnie przynosił mi do szpitala na oddział patologii ciąży :D
Nieco inna wersja bloku to blok z suszonych daktyli z dodatkiem herbatników bez cukru i suszonej żurawiny. Jest po prostu pyszny.
Blok daktylowy
Składniki:
1)
350 g daktyli
2)
125 ml wody, w której moczyły się daktyle
3)
370 g mleka w proszku
4)
200 g masła
5)
2 łyżki kakao
6)
350 g herbatników bez cukru
7)
garść żurawiny,
orzechy
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na
noc. Następnie odcedzamy je, ale pozostawiamy wodę, w której moczyły się
daktyle. Daktyle miksujemy blenderem do uzyskania
gładkiej konsystencji.
2. Do garnuszka wlewamy 125 ml wody, w której
moczyły się daktyle, dodajemy do niej masło i podgrzewamy tak, żeby masło się
rozpuściło. Potem dodajemy zmiksowane daktyle i mleko w proszku i wszystko
mieszamy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy, a na koniec dodajemy pokruszone
herbatniki i bakalie i wszystko mieszamy.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia o
wymiarach ok. 25x15 cm (naczynie może być też innej wielkości, wtedy blok będzie np wyższy) wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce aż masa
stężeje.
Smacznego!
Na pewno wyprubuję:-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDziś robiłam i bardzo wszystkim smakowało, super przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę :)
Usuń