Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czy jest coś lepszego na poprawę humoru niż ciasto czekoladowe? Tak, ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji bez cukru :D  Mocno kakaowe, wilgotne ciasto wypełnione słodkimi wiśniami. Cukier zastąpiłam w nim miodem, a zamiast tradycyjnej mąki pszennej dodałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą. 
Mój Smakosz wprawdzie woli tradycyjnie mocno słodkie ciasto czekoladowe, ale tym też nie wzgardził ;) Jeśli też lubicie mocno słodkie ciacha, możecie dodać trochę więcej miodu.

Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
Ciasto:
1)      190 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)      2 czubate łyżki kakao
3)      1 jajko
4)      260 ml mleka
5)      5 łyżek oleju
6)      1 łyżeczka proszku do pieczenia
7)      3-4 łyżki miodu
8)      szczypta soli
9)      250 g wydrylowanych wiśni
Polewa:
1)      2 łyżki masła
2)      2 łyżki miodu
3)      2 łyżki kakao
4)      1-2 łyżki mleka
Do dekoracji:
1)      orzechy
2)      wiśnie kandyzowane lub świeże

Sposób przygotowania:
1.  W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli).
2.  W drugiej misce miksujemy mleko, jajko, olej i miód. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej).

Smacznego!








Komentarze