Czy jest coś lepszego na poprawę humoru niż ciasto czekoladowe? Tak, ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji bez cukru :D Mocno kakaowe, wilgotne ciasto wypełnione słodkimi wiśniami. Cukier zastąpiłam w nim miodem, a zamiast tradycyjnej mąki pszennej dodałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Mój Smakosz wprawdzie woli tradycyjnie mocno słodkie ciasto czekoladowe, ale tym też nie wzgardził ;) Jeśli też lubicie mocno słodkie ciacha, możecie dodać trochę więcej miodu.
Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
Ciasto:
1)
190 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)
2 czubate łyżki kakao
3)
1 jajko
4)
260 ml mleka
5)
5 łyżek oleju
6)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7)
3-4 łyżki miodu
8)
szczypta soli
9)
250 g wydrylowanych wiśni
Polewa:
1)
2 łyżki masła
2)
2 łyżki miodu
3)
2 łyżki kakao
4)
1-2 łyżki mleka
Do dekoracji:
1)
orzechy
2)
wiśnie kandyzowane lub świeże
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę,
kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli).
2. W drugiej misce miksujemy mleko, jajko, olej i
miód. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec
dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do
formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
około 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do
ostygnięcia.
3. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku
roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec
dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz