Słodkości bez cukru, czy to możliwe? Tak, to jest jak najbardziej wykonalne. Dziś zapraszam na ciasto w zdrowszej wersji, czyli bez cukru i na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Uważam, że to był udany eksperyment, nawet mój Smakosz zjadł bez wykrzywiania się i powiedział, że dobre, a on uwielbia tradycyjne słodkości z tonami cukru. W ogóle przekonać faceta do zdrowego odżywiania.... krążą legendy, że to możliwe, hehe I pewnie rzeczywiście możliwe, ale jakie trudne!
Ciasto smakuje i pachnie wspaniale, czuć w nim delikatny aromat miodu i wanilii, a do tego jest słodkie nadzienie z daktyli i masła orzechowego z lekką nutką soli. Jeśli lubicie słony karmel tak jak ja, polecam zaryzykować i dodać jeszcze szczyptę soli do masy.
Ciasto daktylowe
Składniki:
Spód:
1)
1,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)
100 g masła
3)
2 łyżki oleju
4)
1-2 łyżki miodu
5)
Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
1) 120 g suszonych daktyli
2) 150 mleka
3)
50 g oleju kokosowego
4)
szczypta soli
5)
60 g masła orzechowego
Dodatkowo:
1)
orzechy np. włoskie lub laskowe
2)
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie
składniki na ciasto szybko zagniatamy i wylepiamy nim formę (zarówno spód, jak i
brzeg formy) o średnicy ok. 18-20 cm. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18
minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Przygotowujemy
masę daktylową: daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy aż będą miękkie, tj. około
10-15 minut. Gdy daktyle będą już ugotowane, dodajemy do nich olej kokosowy,
szczyptę soli oraz masło orzechowe i mieszamy, a następnie miksujemy blenderem.
3. Na
wystudzony spód ciasta wykładamy masę daktylową i wstawiamy do lodówki na
godzinę do schłodzenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i pokruszonymi
orzechami.
Smacznego!
Wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuń