Ciasto daktylowe

Słodkości bez cukru, czy to możliwe? Tak, to jest jak najbardziej wykonalne. Dziś zapraszam na ciasto w zdrowszej wersji, czyli bez cukru i na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Uważam, że to był udany eksperyment, nawet mój Smakosz zjadł bez wykrzywiania się i powiedział, że dobre, a on uwielbia tradycyjne słodkości z tonami cukru. W ogóle przekonać faceta do zdrowego odżywiania.... krążą legendy, że to możliwe, hehe I pewnie rzeczywiście możliwe, ale jakie trudne! 
Ciasto smakuje i pachnie wspaniale, czuć w nim delikatny aromat miodu i wanilii, a do tego jest słodkie nadzienie z daktyli i masła orzechowego z lekką nutką soli. Jeśli lubicie słony karmel tak jak ja, polecam zaryzykować i dodać jeszcze szczyptę soli do masy. 

Ciasto daktylowe
Składniki:
Spód:
1)      1,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)      100 g masła
3)      2 łyżki oleju
4)      1-2 łyżki miodu
5)      Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
1)     120 g suszonych daktyli
2)     150 mleka
3)      50 g oleju kokosowego
4)      szczypta soli
5)      60 g masła orzechowego
Dodatkowo:
1)      orzechy np. włoskie lub laskowe
2)      wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1.  Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wylepiamy nim formę (zarówno spód, jak i brzeg formy) o średnicy ok. 18-20 cm. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
2.  Przygotowujemy masę daktylową: daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy aż będą miękkie, tj. około 10-15 minut. Gdy daktyle będą już ugotowane, dodajemy do nich olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i mieszamy, a następnie miksujemy blenderem.
3. Na wystudzony spód ciasta wykładamy masę daktylową i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i pokruszonymi orzechami.
Smacznego!












Komentarze

Prześlij komentarz