Długo zastanawiałam się, czy dodać tutaj ten przepis, bo mój osobisty domowy krytyk kulinarny w osobie Smakosza, delikatnie mówiąc, nie był tym ciastem zachwycony. Ten miłośnik cukru cichaczem podjadający ostatnie czekoladki najpierw stwierdził, że to jest niejadalne, ale koniec końców, zjadł dwa kawałki, a trzeci sam z własnej woli sobie ukroił ;) Słaba reklama? Bardzo możliwe, ale stwierdziłam, że skoro mam już tutaj swój kawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :)
To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego.
Ciasto serowo-daktylowe
Składniki:
na formę o średnicy 20 cm
Ciasto na spód:
1)
1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)
2-3 łyżki miodu
3)
100 g masła
4)
jajko
5)
2 łyżki kakao
6)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1)
250 g twarogu półtłustego
2)
60 g mleka w proszku
3)
150 ml mleka
4)
3 łyżki miodu
5)
ekstrakt waniliowy
6)
3 łyżeczki żelatyny
Masa daktylowa:
1)
120 g suszonych daktyli
2)
150 ml mleka
3)
50 g oleju kokosowego
4)
60 g masła orzechowego
5)
szczypta soli
Polewa:
1)
3 łyżki masła
2)
2 łyżki mleka
3)
3 łyżki miodu
4)
2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
1)
woda z sokiem z połowy cytryny
2)
garść solonych orzeszków
*szklanka ma pojemność 250 ml
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy spód ciasta: wszystkie składniki
szybko zagniatamy i ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut (do
suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostudzenia.
2. Przygotowujemy masę serową:
1) Żelatynę zalewamy trzema łyżkami wody i
dostawiamy do napęcznienia (około 7 minut).
2) Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego miód.
Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
3) Do miski przekładamy twaróg, zagotowane mleko i
kilka kropli ekstraktu waniliowego i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodajemy mleko w proszku i jeszcze raz miksujemy aż masa połączy się
z mlekiem w proszku.
3. Wystudzony spód możemy lekko nasączyć wodą z
sokiem z cytryny, a następnie przekładamy
na niego masę serową i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
4. Przygotowujemy masę daktylową: Daktyle zalewamy
mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłoną mleko (około 10-15 minut). W trakcie
gotowania mieszamy co jakiś czas. Do ugotowanych i jeszcze ciepłych daktyli
dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i miksujemy do
połączenia składników.
5. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: Masło
i miód rozpuszczamy w garnuszku,
dodajemy do niego mleko i kakao i mieszamy do połączenia składników.
6. Na schłodzone ciasto wylewamy polewę, posypujemy
pokruszonymi solonymi orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz