Ciasto serowo-daktylowe

Długo zastanawiałam się, czy dodać tutaj ten przepis, bo mój osobisty domowy krytyk kulinarny w osobie Smakosza, delikatnie mówiąc, nie był tym ciastem zachwycony. Ten miłośnik cukru cichaczem podjadający ostatnie czekoladki najpierw stwierdził, że to jest niejadalne, ale koniec końców, zjadł dwa kawałki, a trzeci sam z własnej woli sobie ukroił ;) Słaba reklama? Bardzo możliwe, ale stwierdziłam, że skoro mam już tutaj swój kawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :)

To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego.



Ciasto serowo-daktylowe
Składniki:
na formę o średnicy 20 cm
Ciasto na spód:
1)      1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)      2-3 łyżki miodu
3)      100 g masła
4)      jajko
5)      2 łyżki kakao
6)      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1)      250 g twarogu półtłustego
2)      60 g mleka w proszku
3)      150 ml mleka
4)      3 łyżki miodu
5)      ekstrakt waniliowy
6)      3 łyżeczki żelatyny
Masa daktylowa:
1)      120 g suszonych daktyli
2)      150 ml mleka
3)      50 g oleju kokosowego
4)      60 g masła orzechowego
5)      szczypta soli
Polewa:
1)      3 łyżki masła
2)      2 łyżki mleka
3)      3 łyżki miodu
4)      2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
1)      woda z sokiem z połowy cytryny
2)      garść solonych orzeszków

*szklanka ma pojemność 250 ml
Sposób przygotowania:
1.   Najpierw przygotowujemy spód ciasta: wszystkie składniki szybko zagniatamy i ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostudzenia.
2.   Przygotowujemy masę serową:
    1)   Żelatynę zalewamy trzema łyżkami wody i dostawiamy do napęcznienia (około 7 minut).
   2) Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego miód. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
    3) Do miski przekładamy twaróg, zagotowane mleko i kilka kropli ekstraktu waniliowego i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy mleko w proszku i jeszcze raz miksujemy aż masa połączy się z mlekiem w proszku.
3.  Wystudzony spód możemy lekko nasączyć wodą z sokiem z cytryny, a następnie  przekładamy na niego masę serową i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
4. Przygotowujemy masę daktylową: Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłoną mleko (około 10-15 minut). W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas. Do ugotowanych i jeszcze ciepłych daktyli dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników.
5.  Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: Masło i miód rozpuszczamy  w garnuszku, dodajemy do niego mleko i kakao i mieszamy do połączenia składników.
6. Na schłodzone ciasto wylewamy polewę, posypujemy pokruszonymi solonymi orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia. 




Smacznego!



Komentarze