Ciasto z "kajmakiem" daktylowym

Kolejne słodkości bez cukru, które można jeść bezkarnie, czyli kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej orkiszowej ze słodkim "kajmakiem" daktylowym ze słoną nutką masła orzechowego.  


Kruche z „kajmakiem” daktylowym
Ciasto:
1)      100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)      80 g masła
3)      3 łyżki miodu
4)      2 łyżki śmietany
Masa daktylowa
1)      150 g suszonych daktyli
2)      6 łyżeczek masła orzechowego
3)      szczypta soli
4)      200 ml mleka
Dodatkowo:
1)      garść pokruszonych orzechów (mogą być np. włoskie, laskowe)

Sposób przygotowania:
1.   Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy ciastem formę o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
2.    Daktyle przekładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy około 12-15 minut aż daktyle wchłoną całe mleko. Następnie ciepłe daktyle miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy masło orzechowe oraz pół łyżeczki soli i miksujemy do połączenia składników. W razie potrzeby możemy jeszcze doprawić odrobiną soli.
3.  Na wystudzony spód wykładamy masę kajmakowo-orzechową i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Smacznego!















Komentarze