Kolejne słodkości bez cukru, które można jeść bezkarnie, czyli kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej orkiszowej ze słodkim "kajmakiem" daktylowym ze słoną nutką masła orzechowego.
Kruche z „kajmakiem” daktylowym
Ciasto:
1)
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2)
80 g masła
3)
3 łyżki miodu
4)
2 łyżki śmietany
Masa daktylowa
1)
150 g suszonych daktyli
2)
6 łyżeczek masła orzechowego
3)
szczypta soli
4)
200 ml mleka
Dodatkowo:
1)
garść pokruszonych orzechów (mogą być np.
włoskie, laskowe)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i
wstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy ciastem formę o
średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i
pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i
odstawiamy do ostudzenia.
2. Daktyle przekładamy do garnuszka, zalewamy
mlekiem i gotujemy około 12-15 minut aż daktyle wchłoną całe mleko. Następnie
ciepłe daktyle miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy
dodajemy masło orzechowe oraz pół łyżeczki soli i miksujemy do połączenia
składników. W razie potrzeby możemy jeszcze doprawić odrobiną soli.
3. Na wystudzony spód wykładamy masę
kajmakowo-orzechową i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz