Moje ulubione ciasto w nieco odmienionej wersji, czyli pyszne, słodkie i wilgotne brownie daktylowe. Zamiast czekolady są słodkie suszone daktyle i kakao, a do tego polewa z miodem. Zdrowe słodkości, które można jeść do woli. Znika w mgnieniu oka.
Ciacho ma pełną rekomendację mojego Niejadka, który nawet przy wyborze słodkości kieruje się sobie tylko znanymi kryteriami. A to brownie wcinał aż mu się uszy trzęsły, czyli i mama i dziecko zadowoleni :D
Daktylowe brownie
Składniki:
Na formę o średnicy 18 cm
Ciasto:
1) 120 g suszonych daktyli
2) 200 ml mleka
3) 65 g masła
4) jajko
5) 40 g mąki pszennej
6) 40 g kakao
7) pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1) 3 łyżki masła
2) 2 łyżki mleka
3) 3 łyżki miodu
4) 2 łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut aż staną się miękkie. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy do nich masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie daktyle miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy jajko oraz masę z daktyli i wszystko miksujemy do połączenia składników.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem, następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połączą.
5. Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy aż trochę zastygnie.
Smacznego!
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń