Daktylowe brownie

Moje ulubione ciasto w nieco odmienionej wersji, czyli pyszne, słodkie i wilgotne brownie daktylowe. Zamiast czekolady są słodkie suszone daktyle i kakao, a do tego polewa z miodem. Zdrowe słodkości, które można jeść do woli. Znika w mgnieniu oka.
Ciacho ma pełną rekomendację mojego Niejadka, który nawet przy wyborze słodkości kieruje się sobie tylko znanymi kryteriami. A to brownie wcinał aż mu się uszy trzęsły, czyli i mama i dziecko zadowoleni :D



Daktylowe brownie
Składniki:
Na formę o średnicy 18 cm
Ciasto:
1)      120 g suszonych daktyli
2)      200 ml mleka
3)      65 g masła
4)      jajko
5)      40 g mąki pszennej
6)      40 g kakao
7)      pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1)      3 łyżki masła
2)      2 łyżki mleka
3)      3 łyżki miodu
4)      2 łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
1.   Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut aż staną się miękkie. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy do nich masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie daktyle miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.  Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy jajko oraz masę z daktyli i wszystko miksujemy do połączenia składników.
3.  Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem, następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połączą.
5.   Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy aż trochę zastygnie.

Smacznego!









Komentarze

Prześlij komentarz