W dawnych czasach na polskich stołach królowały kasze, które w ostatnim czasie ponownie wróciły do łask. Kasze są bardzo wartościowe, bo są bogate w różne witaminy i składniki odżywcze. Mogą one stanowić podstawę rozmaitych dań. Ja tym razem wykorzystałam kaszę do przygotowania jednego z tradycyjnych dań kuchni polskiej, czyli do gołąbków. Zamiast tradycyjnego mięsnego farszu, dodałam do nich farsz z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, boczkiem oraz przysmakiem Podlasia, czyli serem korycińskim. Do farszu dodałam też nieco oliwy Gallo classico, która nie tylko nadała niezwykłego aromatu, ale również sprawiła, że farsz nie był zbyt suchy.
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem,
suszonymi pomidorami i serem korycińskim
Składniki:
1)
kapusta biała lub włoska
Farsz:
1)
600 g ugotowanej kaszy gryczanej
2)
12 suszonych pomidorów
3)
200 g wędzonego boczku
4)
150 g świeżego szpinaku
5)
250 g sera korycińskiego
6)
2 średnie cebule
7)
100 ml oliwy Gallo classico+ trochę do smażenia
Sos:
1)
750 ml przecieru pomidorowego
2)
bazylia suszona
3)
suszone oregano
4)
sól, pieprz czarny
5)
papryka czerwona ostra
6)
50 ml oliwy Gallo Classico
Dodatkowo:
1)
ok. 80 g sera żółtego
Sposób
przygotowania:
1. Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, wycinamy z
niej głąb i wkładamy kapustę do dużego garnka z gorącą wodą i gotujemy około
10-15 minut, po tym czasie wyjmujemy kapustę i delikatnie zdejmujemy z niej
liście.
2. Przygotowujemy farsz do gołąbków:
1) Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy
na rozgrzanej oliwie. Gdy będą już podsmażone dodajemy je do ugotowanej kaszy
gryczanej.
2) Na patelni, na której smażył się boczek z
cebulką podsmażamy chwilę liście szpinaku (ok. 1 min.)
3) Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a
ser koryciński w kostkę.
4) Do kaszy gryczanej dodajemy suszone pomidory, szpinak
i 50 ml oliwy Gallo classico oraz sól, pieprz czarny mielony i mieszamy. Na
koniec dodajemy ser koryciński i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowujemy
sos:
1) Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka,
dodajemy do niego oliwę oraz przyprawy (bazylię, oregano, sól, pieprz czarny
mielony, paprykę) i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Opcjonalnie możemy dodać do
sosu również odrobinę keczupu.
4. Na środku każdego liścia układamy trochę farszu,
zwijamy boki liścia do środka, a następnie zwijamy w rulon.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wylewamy
odrobinę sosu, układamy w nim gołąbki jeden przy drugim, polewamy je sosem
pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
około 45 minut. Pod koniec pieczenia gołąbki posypujemy startym serem żółtym.
*na spód naczynia żaroodpornego można ułożyć także zewnętrzne liście kapusty, które nie były wykorzystane do gołąbków
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Dodaj smaku z Gallo
Komentarze
Prześlij komentarz