Kokilki z łososiem wędzonym, cukinią i jajkiem

Nie wiem jak Wy, ale ja w letnie gorące dni zdecydowanie wolę posiedzieć nad jeziorem, niż stać przy garach. Dlatego wtedy wybieram potrawy "w kilka chwil", czyli takie których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jednym z takich dań są kokilki z wędzonym łososiem i jajkiem. 
To pyszna lekka przekąska, w której mamy niezawodne i pyszne połączenie wędzonego łososia MOWI pure, jajek i cukinii z dodatkiem smażonych pomidorków oprószonych pachnącymi ziołami. Pysznie, zdrowo i kolorowo.


Kokilki z łososiem wędzonym, cukinią i jajkiem
Składniki:
1)      pół małej cukinii
2)      2 jajka
3)      6 łyżek tartego parmezanu
4)      3 plastry wędzonego łososia MOWI pure
5)      5 pomidorków koktajlowych
6)      garść rukoli
7)      zioła prowansalskie
8)      suszona bazylia
9)      sól, świeżo mielony pieprz czarny
10)   oliwa
11)   szczypiorek
Sposób przygotowania:
1.  Cukinię kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i ziołami prowansalskimi.
2. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wkładamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą i podsmażamy. Najpierw smażymy z wewnętrznej strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i oprószamy ziołami prowansalskimi i suszoną bazylią.
3. Kokilki skrapiamy oliwą, układamy w nich plasterki cukinii, oprószamy tartym parmezanem, na nich układamy listki rukoli, plastry wędzonego łososia, a na koniec do każdej kokilki wbijamy jajko, posypujemy je solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
4.  Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut (aż białko się zetnie). Po wyjęciu z piekarnika w każdej kokilce układamy połówki pomidorków koktajlowych i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego!







Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - MOWI – Dobra, wygraj trochę dobra!

Komentarze