Konfitura z czerwonej cebuli

Sezon grillowy w pełni, ale zanim na stół trafią główne dania, to ja zaproponuję najpierw dodatki. Jednym z nich jest konfitura z czerwonej cebuli. To genialny dodatek do różnych mięs z grilla. Konfitura pełna aromatu o słodko-kwaśnym smaku. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, no może poza smażeniem, bo do tego trzeba kilku chwil, ale wystarczy tylko doglądać patelni, żeby zamiast konfitury nie wyszedł nam węgiel... ;)


Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
1)      5 czerwonych cebul
2)      5- 6 łyżek octu balsamicznego
3)      3 łyżki miodu
4)      olej
5)      125 ml wina półwytrawnego (może być czerwone lub białe)
6)      125 ml wody
7)      sól, pieprz czarny mielony
8)      suszony tymianek
Sposób przygotowania:
1.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, wino i wodę i dusimy na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka (około 30 minut). Na koniec dodajemy sól, pieprz czarny, suszony tymianek i ocet balsamiczny i chwilę jeszcze podsmażamy.

*celowo nie podaję ilości przypraw (soli, pieprzu i tymianku), bo każdy ma swój smak, a zatem doprawiamy według własnego uznania

Smacznego!










Komentarze