Niezawodny makaron, tym razem lasagne, pyszna i sycąca zapiekanka z sosem beszamelowym, szynką parmeńską (może być także inna długo dojrzewająca), gorgonzolą i chrupiącymi pistacjami. Miałam nadzieję, że dzięki pistacjom uda mi się przekonać mojego Niejadka do tego dania, ale niestety, pozostajemy przy suchym makaronie....
Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i
pistacjami
Składniki:
1)
4 płaty lasagne
2)
60 g pistacji bez łupinek
3)
70 g szynki parmeńskiej
4)
kilka pomidorków koktajlowych
5)
ok. 70 g gorgonzoli
6)
4-5 łyżek tartej mozzarelli
7)
kilka listków świeżej bazylii
8)
oliwa
Sos beszamelowy:
1)
500 ml mleka
2)
3 czubate łyżki mąki
3)
50 g masła
4)
sól, pieprz czarny
5)
gałka muszkatołowa
6)
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło,
dodajemy do niego mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy niewielką ilość mleka i
mieszamy, po czym wlewamy pozostałe mleko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotujemy aż sos zgęstnieje około 10
minut cały czas mieszając.
2. Pistacje lekko rozdrabniamy w moździerzu albo
przy pomocy tłuczka do mięsa.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, gorgonzolę w
grubą kostkę, a szynkę na mniejsze
kawałki
4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, i wylewamy
na spód niewielką ilość sosu. Układamy płat lasagne, smarujemy go sosem, na nim
układamy kawałki szynki, połówki pomidorków koktajlowych, posiekane listki
bazylii, gorgonzolę i potłuczone pistacje, na to układamy kolejny płat lasagne
i powtarzamy czynności. Ostatni płat lasagne polewamy sosem i posypujemy startą
mozzarellą. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tak
przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
stopni i pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia wierzch posypujemy
pistacjami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz