Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami

Niezawodny makaron, tym razem lasagne, pyszna i sycąca zapiekanka z sosem beszamelowym, szynką parmeńską (może być także inna długo dojrzewająca), gorgonzolą i chrupiącymi pistacjami. Miałam nadzieję, że dzięki pistacjom uda mi się przekonać mojego Niejadka do tego dania, ale niestety, pozostajemy przy suchym makaronie.... 



Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami
Składniki:
1)      4 płaty lasagne
2)      60 g pistacji bez łupinek
3)      70 g szynki parmeńskiej
4)      kilka pomidorków koktajlowych
5)      ok. 70 g gorgonzoli
6)      4-5 łyżek tartej mozzarelli
7)      kilka listków świeżej bazylii
8)      oliwa
Sos beszamelowy:
1)      500 ml mleka
2)      3 czubate łyżki mąki
3)      50 g masła
4)      sól, pieprz czarny
5)      gałka muszkatołowa
6)      sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy niewielką ilość mleka i mieszamy, po czym wlewamy pozostałe mleko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotujemy aż sos zgęstnieje około 10 minut cały czas mieszając.
2.   Pistacje lekko rozdrabniamy w moździerzu albo przy pomocy tłuczka do mięsa.
3.  Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, gorgonzolę w grubą kostkę, a szynkę  na mniejsze kawałki
4.  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, i wylewamy na spód niewielką ilość sosu. Układamy płat lasagne, smarujemy go sosem, na nim układamy kawałki szynki, połówki pomidorków koktajlowych, posiekane listki bazylii, gorgonzolę i potłuczone pistacje, na to układamy kolejny płat lasagne i powtarzamy czynności. Ostatni płat lasagne polewamy sosem i posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia wierzch posypujemy pistacjami.

Smacznego!



Komentarze