Makaron z pesto z rukoli, smażonymi pomidorkami i mozzarellą

Najszybszy obiad świata, czyli makaron z pesto. To też przysmak mojego Smakosza, który nauczył mnie jeść tą przez niektórych zwaną "zieloną breję" ;) Pesto z rukoli z dodatkiem pięknie pachnącej świeżej bazylii to fantastyczny dodatek do makaronu, dzięki któremu można przygotować pyszne danie w kilka chwil. 

Tym razem u nas zagościł makaron pełnoziarnisty z aromatycznym pesto z rukoli z mozzarellą i smażonymi pomidorkami oprószonymi ziołami. Idealny obiad na letnie dni, kiedy nie chce nam się zbyt długo stać w garach. Pysznie, zdrowo i kolorowo.


Makaron z pesto z rukoli z mozzarellą i smażonymi pomidorkami
Składniki:
1)      250 g makaronu pełnoziarnistego
2)      kulka mozzarelli (ok. 125 g)
3)      ok. 250 g pomidorków koktajlowych
4)      zioła prowansalskie
5)      suszona bazylia
6)      suszone oregano
7)      oliwa lub olej do smażenia
Pesto:
1)      100 g rukoli
2)      2 garście listków świeżej bazylii
3)      80 g pestek słonecznika
4)      120 g sera grana padano
5)      100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
6)      sól, pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
1.    Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu.
2.    Mozzarellę kroimy w kostkę.
3.    Przygotowujemy pesto:
     1)    Pestki słonecznika  prażymy na suchej patelni
    2)  Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą.
4.  Pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i układamy na niej połówki pomidorków (najpierw wewnętrzną stroną) i chwilę podsmażamy, następnie przewracamy je na drugą stronę i oprószamy suszonymi ziołami (bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi) i chwilę podsmażamy.
5. Gorący makaron mieszamy z pesto, układamy na nim kostki mozzarelli i połówki usmażonych pomidorków.

Smacznego!



















Komentarze