Najszybszy obiad świata, czyli makaron z pesto. To też przysmak mojego Smakosza, który nauczył mnie jeść tą przez niektórych zwaną "zieloną breję" ;) Pesto z rukoli z dodatkiem pięknie pachnącej świeżej bazylii to fantastyczny dodatek do makaronu, dzięki któremu można przygotować pyszne danie w kilka chwil.
Tym razem u nas zagościł makaron pełnoziarnisty z aromatycznym pesto z rukoli z mozzarellą i smażonymi pomidorkami oprószonymi ziołami. Idealny obiad na letnie dni, kiedy nie chce nam się zbyt długo stać w garach. Pysznie, zdrowo i kolorowo.
Makaron z pesto z rukoli z mozzarellą i smażonymi pomidorkami
Składniki:
1)
250 g makaronu pełnoziarnistego
2)
kulka mozzarelli (ok. 125 g)
3)
ok. 250 g pomidorków koktajlowych
4)
zioła prowansalskie
5)
suszona bazylia
6)
suszone oregano
7)
oliwa lub olej do smażenia
Pesto:
1)
100 g rukoli
2)
2 garście listków świeżej bazylii
3)
80 g pestek słonecznika
4)
120 g sera grana padano
5)
100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
6)
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w sposób podany na
opakowaniu.
2. Mozzarellę kroimy w kostkę.
3. Przygotowujemy pesto:
1) Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
2) Wszystkie składniki pesto przekładamy do
wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być
wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo
mielonym i solą.
4. Pomidorki kroimy na połówki. Na patelni
rozgrzewamy olej lub oliwę i układamy na niej połówki pomidorków (najpierw
wewnętrzną stroną) i chwilę podsmażamy, następnie przewracamy je na drugą
stronę i oprószamy suszonymi ziołami (bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi)
i chwilę podsmażamy.
5. Gorący makaron mieszamy z pesto, układamy na nim
kostki mozzarelli i połówki usmażonych pomidorków.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz