Sezon grillowy trwa w najlepsze. Ostatnio my też dołączyliśmy do tego grona miłośników zadymionego jedzenia i próbujemy różnych smaków.
Jednym z ważniejszych elementów decydujących o smaku grillowanego mięsa jest dobra marynata, która sprawi, że mięso będzie soczyste i pełne smaku i aromatu, dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na słodko-kwaśną marynatę z nutką chili. Pasuje ona do różnych mięs, zarówno do karkówki, jak i kurczaka.
Marynata do mięs z grilla
Składniki:
1) 4 łyżki keczupu
2) 2 łyżki octu balsamicznego
3) sok z 2 cytryn
4) łyżeczka słodkiej papryki
5) łyżeczka chilli
6) 3 łyżki miodu
7) łyżka cukru
8) sól, świeżo mielony pieprz czarny
Wszystkie
składniki marynaty mieszamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Mięso wkładamy do marynaty
na co najmniej godzinę, albo na dłuższy czas.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz