Pesto to doskonały, aromatyczny dodatek do rozmaitych dań, nie tylko do makaronu. Można je dodać także do mięsa, kanapek, grzanek, sałatek i co nam jeszcze wyobraźnia podsunie. Mój Smakosz jest jego wielkim miłośnikiem, dlatego dość często je przygotowujemy. Kiedyś nawet udało mi się przekonać mojego Niejadka do spróbowania makaronu z takim dodatkiem :D to był wyczyn!
Najczęściej spotyka się pesto z bazylii, ale pesto można przygotować także z innych ziół, takich jak np. pietruszka albo z rukoli czy suszonych pomidorów. Gdy czasem zostaje mi trochę rukoli, wtedy wykorzystuję ją właśnie do przygotowania pesto.
Poniżej przedstawiam Wam przepis na moje pesto z rukoli z ziarnami słonecznika i listkami pachnącej bazylii.
Pesto z rukoli
Składniki:
1)
100 g rukoli
2)
2 garście listków świeżej bazylii
3)
80 g pestek słonecznika
4)
120 g sera grana padano
5)
100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
6)
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
2. Wszystkie składniki pesto przekładamy do
wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być
wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo
mielonym i solą.
Smacznego!
*Jeśli chcemy przechować pesto, należy przełożyć je do pojemnika i z wierzchu polać oliwą
Komentarze
Prześlij komentarz