Podpłomyki z wędzonym łososiem

Jak wiecie w naszej kuchni, dzięki mojemu Niejadkowi, rządzą różnorodne placki i placuszki, w których ja chętnie przemycam co nieco, a mój Niejadek je wcina (albo i nie..;). Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam podpłomyki z mąki pełnoziarnistej z kremowym serowym farszem z dodatkiem delikatnego wędzonego na zimno łososia Mowi pure. To doskonała i pyszna przekąska na każdą okazję. Można dodać do niej sos jogurtowy albo czosnkowy. 


Podpłomyki z serkiem i łososiem
Składniki:
Ciasto na podpłomyki:
1)      200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2)      100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3)      15 g świeżych drożdży
4)      200 ml ciepłej wody + 4 łyżki
5)      pół łyżeczki cukru
6)      łyżeczka soli
Farsz:
1)      200 g serka kremowego naturalnego
2)      1 jajko
3)      100 g łososia wędzonego MOWI pure
4)      szczypiorek
5)      sól, pieprz czarny świeżo mielony
6)      zioła prowansalskie
7)      garść rukoli
     Sos:
1)      200 g jogurtu naturalnego
2)      2 łyżki majonezu
3)      sól, świeżo mielony pieprz czarny
4)      2 łyżki soku z cytryny
5)      1 -2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
6)      koperek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Do miseczki rozkruszamy drożdże i zalewamy je 4 łyżkami ciepłej wody, dodajemy pół łyżeczki cukru i rozcieramy. Odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, drożdże i sól i wszystko zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
2.    Łososia kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy.
3.   Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy serek, kawałki łososia, szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji), sól, pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy.
4.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części, z każdej części formujemy płaski placek, robimy wgłębienie po środku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek wykładamy trochę nadzienia. Tak przygotowane  placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
5.    Po wyjęciu z piekarnika podpłomyki posypujemy świeżo mielony pieprz czarny, posiekanym szczypiorkiem i listkami rukoli.
6.  Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i opcjonalnie możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. 

Smacznego!








Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - KONKURS MOWI – Dobra, wygraj trochę dobra!

Komentarze