Jak wiecie w naszej kuchni, dzięki mojemu Niejadkowi, rządzą różnorodne placki i placuszki, w których ja chętnie przemycam co nieco, a mój Niejadek je wcina (albo i nie..;). Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam podpłomyki z mąki pełnoziarnistej z kremowym serowym farszem z dodatkiem delikatnego wędzonego na zimno łososia Mowi pure. To doskonała i pyszna przekąska na każdą okazję. Można dodać do niej sos jogurtowy albo czosnkowy.
Podpłomyki z serkiem i łososiem
Składniki:
Ciasto na podpłomyki:
1)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2)
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3)
15 g świeżych drożdży
4)
200 ml ciepłej wody + 4 łyżki
5)
pół łyżeczki cukru
6)
łyżeczka soli
Farsz:
1)
200 g serka kremowego naturalnego
2)
1 jajko
3)
100 g łososia wędzonego MOWI pure
4)
szczypiorek
5)
sól, pieprz czarny świeżo mielony
6)
zioła prowansalskie
7)
garść rukoli
Sos:
1) 200 g jogurtu naturalnego
2) 2 łyżki majonezu
3) sól, świeżo mielony pieprz czarny
4) 2 łyżki soku z cytryny
5) 1 -2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
6) koperek (opcjonalnie)
Sos:
1) 200 g jogurtu naturalnego
2) 2 łyżki majonezu
3) sól, świeżo mielony pieprz czarny
4) 2 łyżki soku z cytryny
5) 1 -2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
6) koperek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki rozkruszamy drożdże i zalewamy je 4
łyżkami ciepłej wody, dodajemy pół łyżeczki cukru i rozcieramy. Odstawiamy na
10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, drożdże i sól i
wszystko zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na około godzinę.
2. Łososia kroimy w kosteczkę, a szczypiorek
siekamy.
3. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy serek, kawałki
łososia, szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji), sól, pieprz i zioła prowansalskie
i delikatnie mieszamy.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części, z
każdej części formujemy płaski placek, robimy wgłębienie po środku i układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek wykładamy trochę
nadzienia. Tak przygotowane placki
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około
30 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika podpłomyki posypujemy
świeżo mielony pieprz czarny, posiekanym szczypiorkiem i listkami rukoli.
6. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z
majonezem i doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i
opcjonalnie możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - KONKURS MOWI – Dobra,
wygraj trochę dobra!
Komentarze
Prześlij komentarz