Lato kojarzy mi się z pachnącymi ziołami i słodkimi borówkami, które po prostu uwielbiam i chętnie dodaję do różnych potraw. Moje zamiłowanie do tych owoców odziedziczyła moja Córcia (dziecko, które w przeciwieństwie do Niejadka przynajmniej próbuje nowych smaków...) i chętnie je wcina całymi garściami. Uwierzcie, to naprawdę przyjemny widok dla matki, która ma na wykarmieniu Niejadka. Musiałam się pochwalić, a co! :D
Tym razem lekka, pełna witamin, kolorowa sałatka, której podstawę stanowi kasza bulgur, a w niej przepyszne, słodkie borówki wspaniale komponujące się ze słoną fetą, ogórkiem i smażonymi pomidorkami oprószonymi aromatycznymi ziołami. Do tego dodałam sos na bazie mięty z dodatkiem octu winnego i świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Zachęcam do jej wypróbowania.
Sałatka z kaszy bulgur z borówkami, smażonymi pomidorkami i
dressingiem miętowym
Składniki:
1)
100 g kaszy bulgur
2)
200 g borówek
3)
2 ogórki gruntowe
4)
garść rukoli
5)
15 pomidorków koktajlowych
6)
200 g fety
7)
bazylia suszona
8)
oregano suszone
9)
olej
Dressing miętowy:
1)
100 ml oleju
2)
50 ml octu z czerwonego wina
3)
3 łyżeczki miodu
4)
3 garście listków mięty
5)
pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w sposób podany na opakowaniu.
2. Przygotowujemy dressing miętowy:
Do wysokiego naczynia wkładamy listki mięty,
wlewamy olej i ocet winny i miksujemy blenderem. Doprawiamy pieprzem czarnym
świeżo mielonym.
3. Ogórki i fetę kroimy w kostkę.
4. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i
wkładamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą i podsmażamy. Najpierw smażymy
z wewnętrznej strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i oprószamy
ziołami prowansalskimi i suszoną bazylią.
5. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i mieszamy
z dressingiem miętowym. Dodajemy rukolę, borówki i ogórki i delikatnie mieszamy.
Następnie wszystko przekładamy na większy talerz i posypujemy fetą i na
wierzchu układamy smażone pomidorki. Sałatkę możemy oprószyć też pieprzem
czarnym świeżo mielonym.
Komentarze
Prześlij komentarz