Sałatka z kaszy bulgur z borówkami, smażonymi pomidorkami i dressingiem miętowym

Lato kojarzy mi się z pachnącymi ziołami i słodkimi borówkami, które po prostu uwielbiam i chętnie dodaję do różnych potraw. Moje zamiłowanie do tych owoców odziedziczyła moja Córcia (dziecko, które w przeciwieństwie do Niejadka przynajmniej próbuje nowych smaków...) i chętnie je wcina całymi garściami. Uwierzcie, to naprawdę przyjemny widok dla matki, która ma na wykarmieniu Niejadka. Musiałam się pochwalić, a co! :D

Tym razem lekka, pełna witamin, kolorowa sałatka, której podstawę stanowi kasza bulgur, a w niej przepyszne, słodkie borówki wspaniale komponujące się ze słoną fetą, ogórkiem i smażonymi pomidorkami oprószonymi aromatycznymi ziołami. Do tego dodałam sos na bazie mięty z dodatkiem octu winnego i świeżo mielonego czarnego pieprzu. 
Zachęcam do jej wypróbowania.



Sałatka z kaszy bulgur z borówkami, smażonymi pomidorkami i dressingiem miętowym
Składniki:
1)      100 g kaszy bulgur
2)      200 g borówek
3)      2 ogórki gruntowe
4)      garść rukoli
5)      15 pomidorków koktajlowych
6)      200 g fety
7)      bazylia suszona
8)      oregano suszone
9)      olej
Dressing miętowy:
1)      100 ml oleju
2)      50 ml octu z czerwonego wina
3)      3 łyżeczki miodu
4)      3 garście listków mięty
5)      pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
1.    Kaszę gotujemy w sposób podany na opakowaniu.
2.    Przygotowujemy dressing miętowy:
    Do wysokiego naczynia wkładamy listki mięty, wlewamy olej i ocet winny i miksujemy blenderem. Doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.
3.    Ogórki i fetę kroimy w kostkę.
4.  Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wkładamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą i podsmażamy. Najpierw smażymy z wewnętrznej strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i oprószamy ziołami prowansalskimi i suszoną bazylią.
5.  Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i mieszamy z dressingiem miętowym. Dodajemy rukolę, borówki i ogórki i delikatnie mieszamy. Następnie wszystko przekładamy na większy talerz i posypujemy fetą i na wierzchu układamy smażone pomidorki. Sałatkę możemy oprószyć też pieprzem czarnym świeżo mielonym.


Smacznego!









Komentarze