Sernik z serka wiejskiego na spodzie z płatków owsianych

Kto z nas nie zna sernika? No chyba każdy zna, ale jak to zwykle bywa, każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Tym razem u nas trochę odchudzony sernik z serka wiejskiego z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej i miodu na spodzie z płatków owsianych. Sernik jest kremowy, niezbyt słodki i wart wypróbowania.


Sernik z serka wiejskiego na spodzie z płatków owsianych
Składniki:
na formę o średnicy 18 cm
Spód:
1)      80 g płatków owsianych
2)      3 łyżki miodu
3)      2 łyżki masła
Sernik:
1)      serek wiejski
2)      200 g jogurtu naturalnego
3)      1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4)      2 jajka
5)      3 łyżki miodu
6)      sok z połowy cytryny
Polewa:
1)      2 łyżki masła
2)      2 łyżki miodu
3)      2 łyżki kakao
4)      łyżka mleka
Dodatkowo:
1)      wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1.   W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10 minut.
2.  Przygotowujemy masę serową: do miski przekładamy serek wiejski i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy pozostałe składniki (jajka, miód, jogurt, jajka, sok z cytryny) i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na owsiany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik jeszcze przez kilka minut.
3.  Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej).
4.   Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową. Możemy też udekorować wiórkami kokosowymi.

Smacznego!






Komentarze