Kto z nas nie zna sernika? No chyba każdy zna, ale jak to zwykle bywa, każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Tym razem u nas trochę odchudzony sernik z serka wiejskiego z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej i miodu na spodzie z płatków owsianych. Sernik jest kremowy, niezbyt słodki i wart wypróbowania.
Sernik z serka wiejskiego na spodzie z płatków owsianych
Składniki:
na formę o średnicy 18 cm
Spód:
Spód:
1)
80 g płatków owsianych
2)
3 łyżki miodu
3)
2 łyżki masła
Sernik:
1)
serek wiejski
2)
200 g jogurtu naturalnego
3)
1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4)
2 jajka
5)
3 łyżki miodu
6)
sok z połowy cytryny
Polewa:
1)
2 łyżki masła
2)
2 łyżki miodu
3)
2 łyżki kakao
4)
łyżka mleka
Dodatkowo:
1)
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy
płatki owsiane i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około
10 minut.
2. Przygotowujemy masę serową: do miski przekładamy
serek wiejski i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie
dodajemy pozostałe składniki (jajka, miód, jogurt, jajka, sok z cytryny) i
miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na
owsiany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i
pieczemy 30-35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik jeszcze przez kilka minut.
3. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku roztapiamy
masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę
mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej).
4. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową.
Możemy też udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz