Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami

Lubicie słodkości? Ja też :D zwłaszcza jeśli można je zjadać bez wyrzutów sumienia. Dziś mam dla Was ciasto kakaowo-bananowe z borówkami. Słodkie, wilgotne o mocno intensywnym kakaowym smaku i to bez cukru. Swój słodki smak zawdzięcza ono bowiem bananom i słodziutkiemu miodkowi. 

Wszystko zniknęło nam w kilka chwil, a mój Niejadek wcinał kawałek za kawałkiem :D :D :D  ....i żeby On wiedział, co tam kryje się w środku..... (banany i borówki są niejadalne, zresztą jak i pozostałe owoce). I nagle okazało się, że ciasto może być sposobem na przemycenie dziecku owoców :) 

Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami

Składniki na formę o średnicy 18 cm:

Ciasto:

1)      2 banany

2)      3 łyżki miodu

3)      3 łyżki syropu klonowego

4)      2 jajka

5)      3 łyżki kakao

6)      1 łyżka oleju

7)      50 g mąki owsianej

8)      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

9)      400 g borówek

Polewa:

1)      2 łyżki masła

2)      2 łyżki miodu

3)      2 łyżki kakao

4)      1-2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Banany rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy do nich jajka i miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz borówek i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.

2. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik, zostawiamy ciasto jeszcze na około 5 minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

3.  Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto.

Smacznego!





Komentarze