Lubicie słodkości? Ja też :D zwłaszcza jeśli można je zjadać bez wyrzutów sumienia. Dziś mam dla Was ciasto kakaowo-bananowe z borówkami. Słodkie, wilgotne o mocno intensywnym kakaowym smaku i to bez cukru. Swój słodki smak zawdzięcza ono bowiem bananom i słodziutkiemu miodkowi.
Wszystko zniknęło nam w kilka chwil, a mój Niejadek wcinał kawałek za kawałkiem :D :D :D ....i żeby On wiedział, co tam kryje się w środku..... (banany i borówki są niejadalne, zresztą jak i pozostałe owoce). I nagle okazało się, że ciasto może być sposobem na przemycenie dziecku owoców :)
Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
Ciasto:
1) 2 banany
2) 3 łyżki miodu
3) 3 łyżki syropu klonowego
4) 2 jajka
5) 3 łyżki kakao
6) 1 łyżka oleju
7) 50 g mąki owsianej
8) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
9) 400 g borówek
Polewa:
1) 2 łyżki masła
2) 2 łyżki miodu
3) 2 łyżki kakao
4) 1-2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Banany rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy do nich jajka i miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz borówek i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
2. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik, zostawiamy ciasto jeszcze na około 5 minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz