Czasem wystarczy tylko kilka składników i mamy pyszny i całkiem zdrowy deserek na ciepły letni dzień. Wygląda niepozornie, ale gwarantuję Wam, że jest przepyszny. Schłodzone warstwy chrupiących płatków owsianych oblanych miodem przełożone kremem z mascarpone i borówkami, czyli same pyszności.
Przygotowując płatki owsiane do tego deseru można zrobić od razu więcej ;) ja musiałam przygotowywać je dwa razy, bo w próbowaniu pierwszej tury pomagała mi Córcia :D
Deser owsiany z mascarpone i borówkami
Składniki:
Warstwa owsiana:
1) 500 g płatków owsianych
2) 6 łyżek miodu
3) 6 łyżek masła
Krem mascarpone
1) 500 g serka mascarpone
2) 5 łyżek śmietany 12%
3) 3 łyżki syropu klonowego
4) 3-4 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo:
1) ok. 400 g borówek
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy tak, żeby wszystkie płatki oblepiły się masą miodowo-maślaną. Tak przygotowane płatki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut (aż płatki będą rumiane). W trakcie pieczenia warto przemieszać płatki. Gdy płatki będą rumiane wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia. W trakcie studzenia płatki mieszamy co jakiś czas, żeby za bardzo nie posklejały się.
2. Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę, syrop klonowy i miód i wszystko miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
3. Do formy (u mnie o wymiarach 20 x 20 cm) przekładamy połowę płatków owsianych, na nich układamy krem z borówkami, a następnie na wierzchu układamy pozostałe płatki owsiane.
4. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (może być też na całą noc).
Komentarze
Prześlij komentarz