Deser owsiany z mascarpone i borówkami

Czasem wystarczy tylko kilka składników i mamy pyszny i całkiem zdrowy deserek na ciepły letni dzień. Wygląda niepozornie, ale gwarantuję Wam, że jest przepyszny. Schłodzone warstwy chrupiących płatków owsianych oblanych miodem przełożone kremem z mascarpone i borówkami, czyli same pyszności. 

Przygotowując płatki owsiane do tego deseru można zrobić od razu więcej ;) ja musiałam przygotowywać je dwa razy, bo w próbowaniu pierwszej tury pomagała mi Córcia :D 

Deser owsiany z mascarpone i borówkami

Składniki:

Warstwa owsiana:

1)      500 g płatków owsianych

2)      6 łyżek miodu

3)      6 łyżek masła

Krem mascarpone

1)      500 g serka mascarpone

2)      5 łyżek śmietany 12%

3)      3 łyżki syropu klonowego

4)      3-4 łyżki płynnego miodu

Dodatkowo:

1)      ok. 400 g borówek

Sposób przygotowania:

1.  W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy tak, żeby wszystkie płatki oblepiły się masą miodowo-maślaną. Tak przygotowane płatki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut (aż płatki będą rumiane). W trakcie pieczenia warto przemieszać płatki. Gdy płatki będą rumiane wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia. W trakcie studzenia płatki mieszamy co jakiś czas, żeby za bardzo nie posklejały się.

2.  Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę, syrop klonowy i miód i wszystko miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.

3. Do formy (u mnie o wymiarach 20 x 20 cm) przekładamy połowę płatków owsianych, na nich układamy krem z borówkami, a następnie na wierzchu układamy pozostałe płatki owsiane.

4.  Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (może być też na całą noc).

 Smacznego!





Komentarze