Makaron, makaron, makaron.... uniwersalny, pyszny, dobry na każdą okazję. Może być na ciepło albo na zimno, z sosem albo w jedynej dopuszczalnej przez mojego Niejadka wersji - czyli bez niczego (no dobra, jeszcze jako dodatek do zupy pomidorowej też u nas przejdzie :)
Dziś przedstawiam Wam pyszne i sycące danie z makaronem w roli głównej, które pasuje na każdą okazję, czyli sałatka z makaronu z zielonym, aromatycznym pesto z suszonymi pomidorami i orzechami. Efektowne i szybkie w przygotowaniu.
Sałatka makaronowa z pesto z rukoli i bazylii z suszonymi pomidorami
i orzechami
Składniki:
1) ok. 250 g makaronu (np. fusilli)
2) 10 suszonych pomidorów
3) ok. 200 g orzechów arachidowych albo laskowych
Pesto z rukoli i bazylii
1) 100 g rukoli
2) 2-3 garście listków świeżej bazylii
3) 80 g pestek słonecznika
4) 120 g sera grana padano
5) 100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
6) sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu.
2. Przygotowujemy pesto:
1) Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
2) Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą.
3. Suszone pomidory kroimy w paseczki, a orzechy prażymy na suchej patelni i kruszmy na mniejsze kawałki.
4. Do miski przekładamy makaron, mieszamy go delikatnie z pesto, a następnie dodajemy suszone pomidory i potłuczone orzechy i mieszamy. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz