Pojawiły się! Moje kochane owoce lata, czyli borówki. Uwielbiam je i nie mogę się doczekać kiedy pojawią się też w moim ogródku.
Dziś przedstawiam Wam tartę owsianą z borówkami. Pyszne, kruche ciasto z miodem wypełnione słodkimi borówkami i delikatną masą jogurtową, a do tego chrupiąca, złocista kruszonka z płatków owsianych. Pyszności, które znikają w kilka chwil! Nawet mój Smakosz, miłośnik ton cukru, rozsmakował się w tym cieście (mimo, że cukru w nim wcale i w dodatku mąka owsiana) i chętnie sięgał po kolejne kawałki :D
Ciasto możemy udekorować jeszcze borówkami, ja do dekoracji wykorzystałam mrożone, bo niestety zeżarłam wszystkie jeszcze zanim wyjęłam ciasto z piekarnika ;)
Tarta owsiana z borówkami
Składniki:
Spód:
1)
160 g mąki owsianej
2)
1 jajko
3)
130 g masła
4)
3 łyżki miodu
5)
2 łyżki śmietany
Nadzienie:
1)
200 g jogurtu naturalnego
2)
1 jajko
3)
3 łyżki syropu klonowego
4)
ok. 400 g borówek
Kruszonka:
1)
6 łyżek płatków owsianych
2)
2 łyżki miodu
3)
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy na
gładkie ciasto, które wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Przygotowujemy nadzienie:
1) Jajko miksujemy z syropem klonowym na puszystą
masę, dodajemy do niej jogurt naturalny i miksujemy.
3. W garnuszku roztapiamy masło z miodem i dodajemy
płatki owsiane, wszystko mieszamy.
4. Gdy ciasto jest już trochę schłodzone wylepiamy
nim formę do tarty, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie układamy na
nim borówki i zalewamy masą jogurtowo-jajeczną. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi
wymieszanymi z miodem i masłem.
5. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 30 minut. (Najlepiej piec
najpierw od spodu, a na koniec włączyć również górną grzałkę, aby kruszonka z
płatków owsianych nie przypaliła się).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz