Babeczki jabłkowo-jaglane z karmelizowanymi owocami i płatkami owsianymi

I przyszła, piękna kolorowa jesień. A skoro tak, to oczywiście mamy też słodkie śliwki, soczyste gruszki i piękne czerwone jabłuszka. Trzeba korzystać! 

Zatem na dobry początek jesieni coś słodkiego i zdrowego, czyli babeczki jaglano-jabłkowe z karmelizowanymi owocami i płatkami owsianymi, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt na COŚ Słodkiego, ale dzięki temu, że są z kaszy jaglanej, to pomogą wzmocnić nasz organizm i przygotować go na nadchodzące chłody. Są dobre nie tylko na deser, ale też np. na drugie śniadanie. To także sposób, aby przemycić kaszę jaglaną naszym maluchom, bo któż oprze się takim babeczkom ;) 

...no któż się oprze takim babeczkom, no nie kto inny, jak mój Niejadek, owoce na wierzchu były... ;) On nie zjadł, wszyscy inni zjedli i bardzo smakowało :D




Babeczki jabłkowe-jaglane z karmelizowanymi owocami i płatkami owsianymi

Składniki:

Ciasto na babeczki:

1)      100 g kaszy jaglanej

2)      250 ml mleka

3)      3 łyżki masła

4)      3 łyżki miodu

5)      1 jajko

6)      jabłko

7)      pół łyżeczki cynamonu

Karmelizowane owoce z płatkami

1)      gruszka

2)      3-4 śliwki

3)      6 łyżek płatków owsianych

4)      cynamon

5)      łyżka miodu

6)      łyżka masła

 Sposób przygotowania:

1.  Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki  i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu (możemy też zetrzeć jabłko na tarce).

2. Przygotowujemy ciasto na babeczki: Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego kaszę jaglaną i gotujemy około 15 minut aż kasza wchłonie mleko. Do gorącej kaszy dodajemy masło, miód, cynamon i jajko i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy mus jabłkowy i mieszamy.

3.    Ze śliwek usuwamy pestki. Następnie śliwki i gruszkę kroimy w kostkę.

4. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i łyżkę miodu i dodajemy pokrojone w kostkę śliwki i gruszkę i podsmażamy około 3 minut. Na koniec dodajemy 6 łyżek płatków owsianych, oprószamy cynamonem i delikatnie mieszamy.

5.  Foremki na babeczki napełniamy ciastem, a na wierzchu układamy owoce z płatkami w miodzie.

6. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.

Smacznego!







Komentarze