Pyszne ciacho do popołudniowej kawy na wzór popularnego batonika, czyli mleczna kanapka. Intensywnie kakaowy biszkopt przełożony aksamitnym, budyniowym kremem. Jest tak pyszne, że najlepiej przygotować je z podwójnej porcji. U nas zniknęło w kilka chwil. Doskonałe zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.tapenda.pl/przepis/Mleczna_Kanapka/5275/
Ciasto „Mleczna kanapka”
Składniki:
Ciasto:
1) 5 jajek
2) 100 g cukru
3) 50 g kakao
4) 40 g mąki pszennej
5) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
6) szczypta soli
Krem:
1) 250 ml mleka
2) 250 ml śmietany 30 lub 36%
3) 80 g mąki pszennej
4) 70 g cukru
5) 2 łyżeczki żelatyny
6) kilka kropli ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
1. W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 12 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia.
2. Przygotowujemy krem:
1) W garnuszku umieszczamy mleko, mąkę krupczatkę, cukier i ekstrakt waniliowy i zagotowujemy aż powstanie gęsty budyń. W trakcie gotowania często mieszamy, żeby masa nie przypaliła się. Gdy budyń będzie gotowy przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.
2) Podgrzewamy 100 ml śmietanki (nie zagotowujemy) i rozpuszczamy w niej żelatynę.
3) Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno i razem z żelatyną dodajemy do budyniu i miksujemy do połączenia składników.
3. Ostudzony biszkopt kroimy na pół, na jednej połowie układamy krem i przykrywamy drugą połową ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz