Ciasto "Mleczna kanapka"

Pyszne ciacho do popołudniowej kawy na wzór popularnego batonika, czyli mleczna kanapka. Intensywnie kakaowy biszkopt przełożony aksamitnym, budyniowym kremem. Jest tak pyszne, że najlepiej przygotować je z podwójnej porcji. U nas zniknęło w kilka chwil. Doskonałe zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. 

Przepis pochodzi ze strony: https://www.tapenda.pl/przepis/Mleczna_Kanapka/5275/

Ciasto „Mleczna kanapka”

Składniki:

Ciasto:

1)   5 jajek

2)   100 g cukru

3)   50 g kakao

4)   40 g mąki pszennej

5)   2 łyżeczki proszku do pieczenia

6)   szczypta soli

Krem:

1)   250 ml mleka

2)   250 ml śmietany 30 lub 36%

3)   80 g mąki pszennej

4)   70 g cukru

5)   2 łyżeczki żelatyny

6)   kilka kropli ekstraktu z wanilii

 

Sposób przygotowania

1.  W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 12 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia.

2.  Przygotowujemy krem:

1)  W garnuszku umieszczamy mleko, mąkę krupczatkę, cukier i ekstrakt waniliowy i zagotowujemy aż powstanie gęsty budyń. W trakcie gotowania często mieszamy, żeby masa nie przypaliła się. Gdy budyń będzie gotowy przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.

2)  Podgrzewamy 100 ml śmietanki (nie zagotowujemy) i rozpuszczamy w niej żelatynę.

3)  Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno i razem z żelatyną dodajemy do budyniu i miksujemy do połączenia składników.

3. Ostudzony biszkopt kroimy na pół, na jednej połowie układamy krem i przykrywamy drugą połową ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę.

 Smacznego!


Komentarze