Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem śliwkowym

Jesień cieszy nas nie tylko kolorami, ale bywa też kapryśna i gdy za oknem szaro, buro, ponuro i deszczowo, to proponuję wykorzystać skarby, które nam przynosi, tym razem paprykę i śliwki. 
Dziś mam coś dla miłośników podróży kulinarnych i ostrych smaków, czyli makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. A skoro mamy jesień to wzbogacimy go o sos śliwkowy z nutką imbiru, chili i ząbkiem czosnku dla zdrowotności ;)  Mój Smakosz był zachwycony, w końcu to miłośnik pikantnych potraw. Sam zresztą doprawiał i sypał chili i pieprz na przemian... oj paliło, paliło... ;)

Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem śliwkowym

Składniki:

1)      podwójna pierś kurczaka

2)      ok. 150 g makaronu ryżowego

3)      mała cukinia

4)      papryka

5)      cebula

6)      olej

7)      sezam

marynata do mięsa:

1)      5 łyżek sosu sojowego

2)      2 łyżki sake

3)      2 ząbki czosnku

4)      1 łyżka oleju sezamowego

5)      1 łyżka cukru

6)      pieprz czarny świeżo mielony

sos śliwkowy:

1)      250 g śliwek

2)      4 łyżki sosu sojowego

3)      3-4 łyżki miodu

4)      łyżka octu ryżowego

5)      kawałek imbiru (ok. 2 cm)

6)      sól, pieprz czarny świeżo mielony

7)      chili

8)      2-3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

1.  Przygotowujemy marynatę do mięsa: składniki marynaty mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz czarny świeżo mielony.

2.   Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę, przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę (lub dłużej).

3.  Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem podsmażamy cebulę i paprykę, następnie dodajemy mięso z kurczaka, a pod koniec cukinię i chwilę smażymy.

4.    Przygotowujemy sos śliwkowy:

1) Ze śliwek usuwamy pestki, następnie kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka. Zalewamy je wodą tak, aby były  przykryte i zagotowujemy.

2)    Imbir kroimy w drobną kosteczkę.

3) Do śliwek dodajemy miód, łyżkę octu ryżowego, 4 łyżki sosu sojowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę imbir i gotujemy aż śliwki będą miękkie. Następnie sos miksujemy blenderem aż będzie miał gładką, kremową konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i chili.

5.   Makaron przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu.

6.   Sezam prażymy na suchej patelni.

7. Na talerzu układamy  makaron, na nim kurczaka z warzywami, wszystko polewamy sosem śliwkowym i posypujemy prażonym sezamem.

Smacznego!












Komentarze