Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem śliwkowym
Składniki:
1) podwójna pierś kurczaka
2) ok. 150 g makaronu ryżowego
3) mała cukinia
4) papryka
5) cebula
6) olej
7) sezam
marynata do mięsa:
1) 5 łyżek sosu sojowego
2) 2 łyżki sake
3) 2 ząbki czosnku
4) 1 łyżka oleju sezamowego
5) 1 łyżka cukru
6) pieprz czarny świeżo mielony
sos śliwkowy:
1) 250 g śliwek
2) 4 łyżki sosu sojowego
3) 3-4 łyżki miodu
4) łyżka octu ryżowego
5) kawałek imbiru (ok. 2 cm)
6) sól, pieprz czarny świeżo mielony
7) chili
8) 2-3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy marynatę do mięsa: składniki marynaty mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz czarny świeżo mielony.
2. Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę, przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę (lub dłużej).
3. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem podsmażamy cebulę i paprykę, następnie dodajemy mięso z kurczaka, a pod koniec cukinię i chwilę smażymy.
4. Przygotowujemy sos śliwkowy:
1) Ze śliwek usuwamy pestki, następnie kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka. Zalewamy je wodą tak, aby były przykryte i zagotowujemy.
2) Imbir kroimy w drobną kosteczkę.
3) Do śliwek dodajemy miód, łyżkę octu ryżowego, 4 łyżki sosu sojowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę imbir i gotujemy aż śliwki będą miękkie. Następnie sos miksujemy blenderem aż będzie miał gładką, kremową konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i chili.
5. Makaron przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu.
6. Sezam prażymy na suchej patelni.
7. Na talerzu układamy makaron, na nim kurczaka z warzywami, wszystko polewamy sosem śliwkowym i posypujemy prażonym sezamem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz