Gdy całkowity brak pomysłu na kolację, pojawiają się u nas naleśniki. A, że mój Niejadek ma dość wysublimowany gust i każda nowa potrawa, każdy nowy smak budzi jego zdecydowany sprzeciw, to naleśniki pojawiają się u nas dość często. A to też łatwa droga nie była.... Najpierw, przez długi czas były naleśniki suche, bez żadnego nadzienia lub sosu. Teraz już mogę je posmarować dżemem... albo urozmaicić je przez dodanie kakao.
Naleśniki czekoladowe
Składniki:
Naleśniki:
1) 140 g mąki pszennej
2) 320 g mleka
3) 2 jajka
4) 2 łyżki kakao
5) 3 łyżki miodu
6) 3 łyżki roztopionego masła
7) olej do smażenia
Nadzienie:
1) 250 g twarogu
2) 3-4 łyżki miodu
3) 4 łyżki śmietany
4) borówki
5) dowolny dżem
1. Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.
2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy miód oraz śmietanę i wszystko mieszamy do połączenia składników.
3. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem, wylewamy porcje ciasta za pomocą łyżki wazowej i smażymy cienkie naleśniki.
4. Na usmażonym naleśniku układamy nadzienie z twarożku i dodajemy dżem lub świeże owoce. Naleśniki możemy też oprószyć kakao.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz