Ciasto czekoladowe z nutką mięty

Jak już kiedyś mówiłam - czekolada jest dobra na wszystko, żeby osłodzić miłe i wyjątkowe chwile, a także, żeby poprawić kiepski nastrój w pochmurny, jesienny i zimny dzień taki jak dziś. 

Zatem dzisiaj ciasto czekoladowe, w którym oprócz czekolady odnajdziecie nutkę mięty. Przyznam, że połączenie mięty i czekolady to jedno z mich ulubionych. Ma konsystencję wilgotnego brownie, więc jak wyjmiecie z piekarnika i pokroicie to nie wyrzucajcie - to nie zakalec!!! 😉 A jeśli zdarzy wam się upiec je do tzw. suchego patyczka, to udawajcie, że tak miało być 😂 i wcinajcie, bo wtedy to taka jakby babka... 😂


Ciasto czekoladowe z nutką mięty

Składniki:

1)      100 g czekolady gorzkiej

2)      100 g czekolady mlecznej

3)      2 jajka

4)      50 g masła

5)      1 szklanka mąki pszennej

6)      ¼ szklanki mleka

7)      pół szklanki cukru

8)      łyżeczka proszku do pieczenia

9)      2 torebki herbaty miętowej

10)   ½ szklanki cukru

11)   garść listków mięty

 Sposób przygotowania:

1.    W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i odstawiamy do ostudzenia.

2.    2 torebki herbaty miętowej zalewamy ¼ szklanki wrzącej wody i odstawiamy aż napar naciągnie, potem wyjmujemy torebki i dodajemy mleko.

3.    Listki mięty drobno siekamy.

4.    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, posiekane listki mięty, cukier oraz napar z mięty z mlekiem i wszystko miksujemy. Do masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i mieszamy.

5.  Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 18 x 30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.

Smacznego!

 






Komentarze