Jak już kiedyś mówiłam - czekolada jest dobra na wszystko, żeby osłodzić miłe i wyjątkowe chwile, a także, żeby poprawić kiepski nastrój w pochmurny, jesienny i zimny dzień taki jak dziś.
Zatem dzisiaj ciasto czekoladowe, w którym oprócz czekolady odnajdziecie nutkę mięty. Przyznam, że połączenie mięty i czekolady to jedno z mich ulubionych. Ma konsystencję wilgotnego brownie, więc jak wyjmiecie z piekarnika i pokroicie to nie wyrzucajcie - to nie zakalec!!! 😉 A jeśli zdarzy wam się upiec je do tzw. suchego patyczka, to udawajcie, że tak miało być 😂 i wcinajcie, bo wtedy to taka jakby babka... 😂
Ciasto czekoladowe z nutką mięty
Składniki:
1) 100 g czekolady gorzkiej
2) 100 g czekolady mlecznej
3) 2 jajka
4) 50 g masła
5) 1 szklanka mąki pszennej
6) ¼ szklanki mleka
7) pół szklanki cukru
8) łyżeczka proszku do pieczenia
9) 2 torebki herbaty miętowej
10) ½ szklanki cukru
11) garść listków mięty
1. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i odstawiamy do ostudzenia.
2. 2 torebki herbaty miętowej zalewamy ¼ szklanki wrzącej wody i odstawiamy aż napar naciągnie, potem wyjmujemy torebki i dodajemy mleko.
3. Listki mięty drobno siekamy.
4. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, posiekane listki mięty, cukier oraz napar z mięty z mlekiem i wszystko miksujemy. Do masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i mieszamy.
5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 18 x 30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz