Ciasto bakaliowe na białkach

Mój Smakosz jest wielbicielem tatara, a że do surowizny dodajemy żółtka, to potem mam dylemat, co by tu zrobić z pozostałymi białkami. No bo przecież ile można robić te bezy... 

Tym razem był pyszny tatar, a za nim pyszne, pachnące cytryną ciasto bakaliowe. U mnie to był akurat niewielki placek, bo tylko 3 białka i średnica 18 cm, ale do popołudniowej kawy starczyło. Było słodko, a zapewniły nam to kandyzowane owoce schowane w cieście i słodki, cytrynowy lukier na wierzchu. 

Ciasto bakaliowe na białkach

Składniki:

1)      3 białka

2)       1/3 szkl cukru

3)      80 g mąki pszennej

4)      70 g masła

5)      szczypta soli

6)      pół łyżeczki proszku do pieczenia

7)      2 łyżeczki ekstraktu z cytryny

8)      szklanka owoców kandyzowanych

9)      mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców

Sposób przygotowania:

1.  Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej.

2.  Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.

3.   Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy.

4.   Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy białka będą już trochę ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas przy tym miksując. Następnie do ubitej piany powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny i owoce kandyzowane i delikatnie mieszamy.

5.  Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

6.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie wystudzone dekorujemy je lukrem i np. kandyzowaną skórką limonki.

Smacznego!










Komentarze