Mój Smakosz jest wielbicielem tatara, a że do surowizny dodajemy żółtka, to potem mam dylemat, co by tu zrobić z pozostałymi białkami. No bo przecież ile można robić te bezy...
Tym razem był pyszny tatar, a za nim pyszne, pachnące cytryną ciasto bakaliowe. U mnie to był akurat niewielki placek, bo tylko 3 białka i średnica 18 cm, ale do popołudniowej kawy starczyło. Było słodko, a zapewniły nam to kandyzowane owoce schowane w cieście i słodki, cytrynowy lukier na wierzchu.
Ciasto bakaliowe na białkach
Składniki:
1) 3 białka
2) 1/3 szkl cukru
3) 80 g mąki pszennej
4) 70 g masła
5) szczypta soli
6) pół łyżeczki proszku do pieczenia
7) 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
8) szklanka owoców kandyzowanych
9) mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców
Sposób przygotowania:
1. Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
2. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy białka będą już trochę ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas przy tym miksując. Następnie do ubitej piany powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny i owoce kandyzowane i delikatnie mieszamy.
5. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie wystudzone dekorujemy je lukrem i np. kandyzowaną skórką limonki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz